назад
05.12.17

Права людини та їх захист – висвітлювали у Охтирці

OkM 171205 31У рамках проведення Всеукраїнського тижня права фахівець Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Марина Лапоног провела 5 грудня урок правових знань у Охтирській загальноосвітній школі l-lll ступенів № 8 для учнів 10-го класу.

 

OkM 171205 32

Візит мав на меті ознайомити школярів із механізмом захисту прав людини.

OkM 171205 33

«Права людини, гарантовані Конституцією та міжнародними угодами нашої країни, мають бути реалізовані. Реалізація прав людини полягає у тому, що їх можна захистити у випадку порушення», – такою промовою розпочато урок.

Для реалізації захисту прав людини на законодавчому рівні передбачено можливість захисту порушених прав через утворену систему органів.

Конституція України чітко визначає систему органів та посадових осіб різних рівнів, які повинні захищати права і свободи людини і громадянина. Це: Президент України, Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, місцеві державні адміністрації, підсистема судів загальної юрисдикції та спеціалізованих судів, Конституційний Суд України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, прокуратура, адвокатура, інші правоохоронні органи України.

OkM 171205 34

«Верховна Рада України здійснює захист прав і свобод через законодавчу діяльність шляхом визначення виключно в законах України прав і свобод людини. Особливе місце у системі гарантій посідає Президент України, який  сприяє контролю та забезпеченню реалізації прав і свобод людини і громадянина. Основною ефективною формою захисту прав і свобод є судовий захист», – розповіла Марина Лапоног.

OkM 171205 35

Також до відома школярів донесено інформацію щодо порядку звернення до ЄСПЛ та продемонстровано відеоролик «Критерії прийнятності подання заяви до ЄСПЛ».

 

За більш детальною інформацією звертайтеся до Охтирського МЦ з надання БВПД:

вул. Перемоги, 13; тел. (05446) 4-22-23.