назад
17.12.18

«Права неповнолітніх»: лекція для старшокласників з нагоди відзначення Міжнародного дня прав людини

10.12.2018 бУ  рамках проведення Всеукраїнського тижня права днями фахівцями Маньківського бюро правової допомоги спільно з адвокатом системи БВПД проведено лекцію для учнів 9 класу Маньківського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія» та 10 класу Маньківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 на тему «Права неповнолітніх».

У ході лекції учнів ознайомлено з правочинами, які мають право вчиняти неповнолітні особи.

Так, особа віком від 14 до 18 років, крім правочинів, які має право вчиняти малолітня особа, вправі: самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами; самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом; бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи; самостійно укладати договір банківського вкладу (рахунку) та розпоряджатися вкладом, внесеним нею на своє ім’я (грошовими коштами на рахунку).

На вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транспортних засобів або нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника і дозвіл органу опіки і піклування.

Неповнолітня особа може розпоряджатися грошовими коштами, що внесені повністю або частково іншими особами у фінансову установу на її ім’я, за згодою органу опіки та піклування та батьків (усиновлювачів) або піклувальника.

Увага присутніх зверталася на те, що за заявою батьків (усиновлювачів), піклувальника, органу опіки та піклування суд може обмежити право неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавити її цього права. Суд також скасовує своє рішення про обмеження або позбавлення цього права, якщо відпали обставини, які були підставою для його прийняття.

Крім тогоучням роз’яснено поняття «емансипація». Повідомлено, що емансипація – це оголошення неповнолітнього повністю дієздатним. У разі емансипації неповнолітній переходить з категорії громадян, що володіють частковою цивільною дієздатністю, в категорію суб’єктів повністю дієздатних, і тому в цивільно-правових відносинах він прирівнюється до повнолітніх громадян, зберігаючи при цьому свій фактичний соціальний статус.

Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір’ю або батьком дитини.

Надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки та піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду.

Повна цивільна дієздатність може також бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю. За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.

Повна цивільна дієздатність, надана фізичній особі, поширюється на усі цивільні права та обов’язки.

Наголошено, що в разі припинення трудового договору, припинення фізичною особою підприємницької діяльності надана їй повна цивільна дієздатність зберігається.

На завершення заходів неповнолітніх проінформовано про їхню цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність, правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» та роботу системи БПД.