назад
22.03.17

Права переселенців як виборців обговорили під час вуличної акції правники системи БПД

IMG 454817 березня 2017 року фахівці Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги долучились до вуличної акції та флеш-мобу «Кожен має право на вибори». Захід організувала ГО «Центр підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск» у партнерстві з громадськими організаціями «Допомога Дніпра», «Поклик  майбутнього», «Від мрії до дії», «Сила майбутнього», «За майбутнє України».

Організатори акції намагались привернути увагу громади до виборчих прав переселенців. Адже через неврегульованість законодавства внутрішньо переміщені особи вже третій рік поспіль не можуть скористатися одним із базових конституційних прав громадянина – взяти участь у місцевих виборах. Тобто майже 4% українських виборців залишились без права голосу через відсутність можливості отримати нову реєстрацію.

У ході акції всі бажаючи мали можливість поділитися своїми враженнями, побажаннями, проблемами та досвідом.

«У внутрішньо переміщених осіб насьогодні є право обирати владу, але, на превеликий жаль, лише центральну. Однак, з кожним роком проблема права голосу для ВПО стає все більш актуальною. Триває процес об’єднання територіальних громад, а переселенці залишаються «ні з чим», – прокоментував ситуацію один із організаторів акції Андрій Макаров.

Учасниця акції Галина Целовальніченко у свою чергу звернулась до присутніх: «Багато з нас вже визначились з тим, де бажаємо мешкати. І разом з тим ми хочемо проявляти свою активну громадянську позицію, реалізовувати свої конституційні права. Адже ми прагнемо жити в європейській державі та розбудовувати свою територіальну громаду разом з тими українцями, які мешкають тут уже давно і мають право голосу».

З учасниками заходу спілкувався також начальник відділу правової інформації та консультацій Микола Юрчук. «Наразі на розгляді у ВР знаходяться п’ять законопроектів щодо вирішення проблеми і надання виборчого права переселенцям, – повідомив Микола Юрчук. – У Дніпропетровській області на сьогодні офіційно зареєстровано близько 77 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які досі не мають змоги приймати участь в місцевих виборах».

Принагідно фахівці центру розповіли учасникам акції про роботу місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області. А також проінформували про внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу»в частині розширення кола осіб, які мають право на таку допомогу.

Нагадуємо, що Перший дніпропетровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел.(056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

{gallery}news/2017/03/14{/gallery}