назад

Права споживачів, які варто знати кожному

264-1Права споживачів досить часто порушують. Одна з причин: споживачі не знають своїх прав. 27 грудня 2018 року на базі Путильської районної філії Чернівецького обласного центру зайнятості фахівець системи безоплатної правової допомоги організувала правопросвітницький захід. Жителі Путильщини дізнались не лише про права споживачів, а й куди звертатись, якщо їх порушують.

Присутні дізнались, що повернути товар належної якості у магазин можна, якщо дотримані наступні умови повернення товару:
• зберігся касовий або товарний чек;
• товар не використовувався і він залишився у тому вигляді, у якому його придбали;
• його немає у списку товарів, які не підлягають обміну та поверненню;
• споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем.

Перелік товарів, що не підлягають обміну, затверджується Кабінетом Міністрів України. Про це розповіла фахівець Путильського бюро правової допомоги Валерія Кермач. Зокрема до цього переліку потрапили: лікарські препарати, засоби сангігієни, білизна натільна та постільна, друковані видання, ювелірні вироби.

Аби відстояти свої права, споживач також може звернутись до центрів та бюро правової допомоги. Фахівці нададуть безоплатні консультації та роз’яснення з питань правового характеру. Визначені категорії осіб мають змогу
скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава.

264-2

Від питань прав споживачів до правил проведення масових заходів. 28 грудня 2018 року фахівці системи безоплатної правової допомоги організували ще один правопросвітницький захід. Він відбувся на базі Інспекції з благоустрою Чернівців.

«Відповідно до статті 39 Конституції України громадяни мають право збиратися мирно без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку – з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей», – роз’яснила фахівець Чернівецького бюро правової допомоги Анастасія Тирон.

Присутні дізнались, що проводити збори, мітинги, походи і демонстрації громадяни можуть за умови обов’язкового завчасного сповіщення про це органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування.

Для того, щоб уповноважені органи влади могли забезпечити охорону громадського порядку під час проведення мирного заходу, його організатору у повідомленні про проведення необхідно зазначати:
• дату проведення;
• час початку та орієнтовну тривалість заходу;
• мету і форму проведення заходу;
• місце проведення заходу;
• маршрут пересування демонстрантів чи учасників походу (для заходів, які пов’язані з переміщенням учасників – релігійні процесії, походи, демонстрації тощо);
• передбачувану кількість учасників заходу;
• прізвища, імена та по батькові або найменування організаторів (організатора) мирного заходу, адреси та номери їх (його) телефонів;
• дату подання повідомлення.

Фахівець системи безоплатної правової допомоги розповіла також про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право». Роздала інформаційні буклети на правову тематику.

Контактна інформація! До фахівців Чернівецького бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Чернівці, вул. І. Підкови, 2, тел.: (0 372) 56-25-85.
Звернутися по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).