назад

Права учасників бойових дій

Учасники бойових дій – важлива категорія громадян, які захищають територіальну цілісність нашої Батьківщини. Проведення серед них роз’яснювальної роботи щодо права на безоплатну правову допомогу – одне з пріоритетних завдань системи БПД. Здебільшого військовослужбовці не обізнані з пільгами, які їм гарантовані.
11 жовтня представниками Черкаського місцевого центру з надання БВПД проведено робочу зустріч з керівником громадської організації «Ветерани війни «Захисники України» Сергієм Очеретнім. Обговорено актуальні питання учасників бойових дій з житлового, трудового та сімейного права.
Працівник центру Ірина Крутоус розповіла, що усі без винятку громадяни України мають право на безоплатну первинну правову допомогу: юридичні консультації, роз’яснення з правових питань. Ветерани війни та учасники бойових дій додатково мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. А саме: складання документів процесуального характеру, захист своїх інтересів в судах та інших державних органах.
Під час зустрічі підписано Меморандум про співпрацю між громадською організацією «Ветерани війни «Захисники України» та Черкаським місцевим центром з надання БВПД. Документом окреслено основні принципи та напрями співробітництва. Метою Меморандуму є взаємодія сторін для реалізації прав та соціальних гарантій, передбачених законодавством України, учасникам бойових дій та членам їх сімей.
Серед запланованих спільних заходів: розповсюдження інформаційних матеріалів, узагальнення існуючих проблем військовослужбовців, проведення спільних засідань із залученням фахівців відповідної сфери діяльності тощо.
Представник центру наголосила, що учасники бойових дій можуть звернутися за консультацією і в телефонному режимі за безкоштовним номером: 800 231 103.