назад

Правнича спільнота м. Чернівців обговорила питання захисту шукачів міжнародного захисту та біженців

2017 06 09R109 червня2017 року у м. Чернівцях відбулося засідання міжвідомчої наради щодо захисту шукачів міжнародного захисту та біженців (включаючи реадмісованих з ЄС), до участі у якому долучилися представники системи безоплатної правової допомоги краю, адвокати, які надають безоплатну правову допомогу мешканцям Чернівецької області.

До участі в нараді були запрошені представники ДПСУ, ДМСУ, СБУ, прокуратури, національної поліції, служб у справах дітей, центрів зайнятості, судді, які розглядають справи: про затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземців та ОБГ, які підлягають примусовому видворенню за межі України; спори щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового захисту; виконавчі партнери УВКБ ООН.

2017 06 09R2Згідно порядку денного учасники наради розглянули питання, що стосувалися основних викликів, що виникають під час реалізації Пілотної ініціативи моніторингу реадмісії в Україні і Пакистані, ситуації з біженцями в світі та в Україні, доступу до процедури визначення статусу біженця та практики прийняття рішень за заявами, розгляду спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового захисту.

Також було приділено увагу питанню щодо затримання шукачів захисту в ПТПІ/продовження строку затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземців та осіб без громадянства, про що присутніх поінформувала начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ірина Довганюк.

2017 06 09R3Крім того, розглянуто питання подачі заяв про надання міжнародного захисту через ДПСУ, інтеграції та курсам з перекваліфікації, зайнятості таких осіб, а також доступу до натуралізації біженців в Україні тощо.

Довідково! Ініціаторами та організаторами міжвідомчої наради є Представництво УВКБ ООН в Україні спільно з Представництвом МОМ в Україні. В рамках такої ініціативи заплановано провести 6 міжвідомчих нарад щодо захисту шукачів міжнародного захисту та біженців (включаючи реадмісованих з ЄС), зокрема у м. Львів, м. Луцьк, м. Чернівці, м. Ужгород та м.Одеса.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).