назад
20.03.17

Правники Дніпропетровщини долучились до обговорення державної програми для учасників АТО

IMG 4388На початку березня 2017 року в Харкові пройшов тренінг з обговорення проекту Державної цільової програми реабілітації та соціальної адаптації учасників АТО, організований громадською організацією «Юридична сотня». Дніпропетровщину на заході представили організації, що працюють у сфері захисту прав ветеранів АТО, а саме: фахівці Східного представництва Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО, Першого дніпропетровського та Першого криворізького місцевих центрів з надання БВПД. 

А також представнки громадських організацій «Юридична сотня», «Дніпропетровська обласна асоціація об’єднань учасників АТО», «Всеукраїнська спілка воїнів АТО”, «Правозахисна Група “СIЧ”, “Національна дія”«Команда Юридичної Сотні спільно з Міністерством соціальної політики працює над розробленням проекту Державної цільової програми реабілітації та соціальної адаптації учасників АТО» – зазначила голова громадської організації  “Юридична сотня” Леся Василенко, вітаючи учасників тренінгу. – «Метою програми є повернення учасників АТО до повноцінного мирного життя, шляхом забезпечення медичних та матеріальних потреб воїнів після звільнення зі служби. Задля ефективного та правильного оформлення заходів програми, необхідно знайти рішення щодо деяких проблемних питань. Нам важливо дізнатись думку щодо цих проблем як від юристів, так і від самих учасників АТО на місцевому та на загальнодержавному рівнях. Результати обговорення будуть трансформовані в проект державної цільової програми».

Отже, учасники тренінгу спільно вивчали та шукали шляхи покращення роботи з підготовки до звільнення, соціальної адаптації, профорієнтації, працевлаштування, створення єдиного реєстру для учасників АТО. У ході тренінгу також обговорили необхідність внесення змін до законодавчих актів, які регламентують довгострокове пільгове кредитування на придбання житла, підвищення віку для учасників АТО для отримання державної цільової підтримки на здобуття вищої та професійно-технічної освіти тощо. І, звісно, особливу увагу приділили Державній цільовій програмі реабілітації та соціальної адаптації учасників АТО.

У ході обговорень відбувався міжрегіональний обмін досвідом надання ветеранам АТО правової допомоги та соціального захисту, Принагідно учасників тренінгу ближче познайомили з останніми змінами у роботі системи БПД. «До 2017 року ветерани війни мали право на безоплатну вторинну правову допомогу лише з питань їх соціального захисту. Але 05 січня 2017 року набрав чинності  Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на таку допомогу. Відтепер ця соціальна гарантія від держави встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься з будь-яких питань», – зазначила інтегратор Першого дніпропетровського місцевого центру Вікторія Дубовенко.

Представники Дніпропетровської команди активно працювали в усіх робочих групах і ділились досвідом роботи Центру допомоги учасникам АТО при Дніпропетровській ОДА, співпраці громадських організацій та центрів безоплатної вторинної правової допомоги. Слід зазначити, що фахівці системи БПД та інші учасники від регіону виступили єдиною командою і успішно продемонстрували здобутки Дніпропетровської області на всеукраїнському рівні.

Контакти організацій, що працюють у сфері захисту учасників АТО:

Центри безоплатної вторинної правової допомоги: телефон цілодобової гарячої лінії – 0 800 213 103, dnipro.legalaid.gov.ua.

Центр допомоги учасникам АТО: м. Дніпро, пр. О.Поля, 1, (056) 742 86 62, (068) 679 89 61, centrato.dp.gov.ua.

Східне представництво Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО: м. Дніпро, Старокозацька, 52, тел. (067) 631 35 04, dsvv.gov.ua.

ГО «Юридична сотня»: телефон гарячої лінії 0 800 308 100, legal100.org.ua.

ГО «Правозахисна Група “СIЧ”: м. Дніпро, вул. Святослава Хороброго 31/30, тел. (056) 767 39 87; (095) 90 333 61; (068) 762 00 09.

ГО “Національна дія”: телефони гарячої лінії: (063) 566 01 91.

ГС «Дніпропетровська обласна асоціація об’єднань учасників АТО»:
м. Дніпро, пр. О.Поля, 1, тел. (098) 044 36 83, (066) 164 62 55, atoua.org.

ГО «Всеукраїнська спілка воїнів АТО”: (098) 044 36 83, (066) 164 62 55, vsvato.org.ua.

{gallery}news/2017/03/10{/gallery}