назад

Правники домоглися включення закордонного відрядження до страхового стажу та перерахунку пенсії

ФотоДо Другого дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася пенсіонерка Тетяна Іванівна. Свого часу у ході проведення розрахунку пенсії громадянці не було враховано трудовий стаж за період, коли вона 4 роки працювала у закордонному відрядженні в Монгольській Народній Республіці (з 23 червня 1985 по 23 червня 1989 року). Тетяна Іванівна ж хотіла здійснити перерахунок та отримати пенсійні виплати з урахуванням вказаного стажу з 18 березня 2016 року.

Листами Головного управління Пенсійного фонду України у Дніпропетровській області та Лівобережного об’єднаного управління Пенсійного фонду Україні пенсіонерці було відмовлено в зарахуванні зазначеного стажу з мотивів того, що для цього необхідне підтвердження компетентних органів Монгольської Народної Республіки. Хоча Тетяна Іванівна під час звернення за перерахунком пенсії надала всі необхідні документи щодо підтвердження стажу роботи у закордонному відрядженні. А відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», громадянин, що працював на підприємстві та в установі колишнього СРСР, розташованих на території РРСФР, має право на зарахування стажу роботи у закордонному відрядженні.

Начальник відділу представництва Ганна Пікуш допомогла пенсіонерці у складанні позовної заяви та представляла її інтереси у суді. Правник подала до суду позовну заяву про  визнання дій Лівобережного об’єднаного управління пенсійного фонду України у м. Дніпро протиправними та зобов’язання вчинити певні дії. У результаті Кіровський  районний суд м. Дніпра  позовні вимоги задовольнив  та постановив зобов’язати Лівобережне об’єднане управління Пенсійного фонду України зарахувати 4 роки стажу та здійснити перерахунок пенсії з урахуванням цього стажу. Таким чином громадянка тепер має можливість отримати свої законні кошти.

Нагадаємо, що Другий дніпровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, проспект Слобожанський, 8. Графік роботи: пн-пт: з 9.00 до 18.00.

Контактний телефон: (056) 725-02-84; (068) 946-51-26; електронна пошта: dnipro2.dnipro@legalaid.dp.ua.

Всеукраїнська телефонна гаряча лінія системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213-103 — працює цілодобово та безкоштовно.