назад
12.04.18

Правники Другого дніпровського місцевого центру з надання БВПД домоглися визнання права власності на квартиру

vimage1До Другого дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка Тетяна І* яка домагалася визнання права власності на квартиру в житлово-будівельному кооперативі в порядку спадкування. Справа в тому, що її чоловік за життя був членом  «Житлово-будівельного кооперативу», у повному обсязі сплатив вартість кооперативної квартири, однак право власності на квартиру належним чином не оформив.

Ситуація ускладнилась тим, що відповідно до довідок КП «Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації» Дніпропетровської обласної ради, відомості щодо реєстрації права власності на спірну квартиру були відсутні. Зі слів Тетяни І*, спадщину вона прийняла одразу після смерті чоловіка, звернувшись до державної нотаріальної контори в установлений строк, але їй було винесено постанову про відмову у здійсненні нотаріальної дії на підставі відсутності правовстановлюючого документу на спадкове майно.

Правники місцевого центру пояснили громадянці, що відповідно до ч. 3 ст. 384 Цивільного кодексу України член житлово-будівельного кооперативу після повної сплати пайового внеску набуває права власності на квартиру. Статтею 41 Конституції України та статтею 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до якої Україна приєдналася 17 липня 1997 року, а також протоколів № 2, 4, 7, 11 до Конвенції, закріплено право особи на безперешкодне користування своїм та закріплює право власника володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном, на власний розсуд вчиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Саме на ці правові норми і спирались правники центру, захищаючи інтереси клієнтки у сіді. У підсумку, після наполегливої роботи з документами начальниці відділу представництва Другого дніпровського місцевого центру з надання БВПД Ганні Пікуш суд задовольнив позовні вимоги громадянки щодо визнання права власності в порядку спадкування у повному обсязі.

Нагадаємо, що Другий дніпровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, проспект Слобожанський, 8, оф. 4. Графік роботи: пн-пт: з 9.00 до 18.00. Контактний телефон: (056) 725-02-84; (068) 946-51-26; електронна пошта: dnipro2.dnipro@legalaid.dp.ua.

Номер всеукраїнської гарячої лінії системи надання безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.