назад
11.12.17

Правники Кривого Рогу відстояли право дитини, позбавленої батьківського піклування, на житло

photoЗа дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, на час їх перебування у державних закладах, зберігається право на нерухоме майно. Але не завжди ті, хто в такому житлі мешкає, поспішають потіснитись. Так сталось і випадку з Олександром К*.

До фахівців Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД звернулись представники Жовтневого навчально-реабілітаційний центру з поглибленим професійно-трудовим навчанням. Вони розповіли правникам, що їх вихованця – Олександра К*, не впускають у житло співвласником якого він є.

Проблема полягала у тому, що незважаючи на право спільної сумісної власності,Олександр не міг користуватися квартирою, оскільки інші співвласники не давали юнаку можливості потрапити до неї. У зв’язку з цим виникла необхідність визначити відповідну частку хлопця у спільному сумісному майні – в квартирі – та визнати його право власності на вказану частку. Для представництва інтересів неповнолітнього було призначено адвоката Андрія Болотіна.

Правник підготував позовну заяву до суду. ЇЇ було розглянуто на користь позивача: Олександру було надано в користування одну житлову кімнату 4-х кімнатної квартири, а кухню, вбиральню, ванну, коридор визначено площею загального користування. Таким чином, завдяки зверненню до Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД було захищено інтереси вихованця навчально-реабілітаційного центру, дитини, позбавленої батьківського піклування.

Нагадуємо, що діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, мають право на призначення адвоката, гарантованого державою. Дуже часто від його допомоги, а також небайдужості педагогів, працівників соцустанов залежить, чи зможуть діти захистити свої права. Для цього їм потрібно звертатись до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, телефони та адреси яких можна дізнатись за телефоном гарячої телефонної лінії 0-800-213-103.