назад
27.07.18

Правники обговорили нове у законодавстві про аліменти

37596231 2099960216944782 7848485909426077696 oЗ кожним днем зростає кількість звернень до правників системи безоплатної правової допомоги з приводу стягнення аліментів. Саме тому темою круглого столу, який пройшов у Центрі правової інформації м. Кривий Ріг, було обрано посилення відповідальності за несплату аліментів. Організатори зустрічі – Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – запросили до обговорення важливої теми фахівців із різних служб, в тому числі правників Другого криворізького центру з надання БВПД, колег з районних відділів державної виконавчої служби ГТУЮ, служба пробації, сектору ювенальної пробації, адвокатів та ін.

Присутні дізнались про законодавчі ініціативи Міністерства юстиції України #ЧужихДітейНеБуває, зокрема, зупинились на нововведеннях, які відбулись після прийняття першого пакету законодавчих змін, підготовлених Мін’юстом. Згідно них відтепер боржникам з виплати аліментів буде заборонено виїзд за кордон, керування автомобілем, полювання. Запрацював також відкритий Реєстр боржників, до якого входять і неплатники аліментів, а прізвища таких громадян розміщено в усіх відділах виконавчої служби у відкритому доступі.

Учасники круглого столу висловили сподівання, що після підписання Президентом законопроекту №8296, перевіряти на наявність заборгованості за аліментами будуть при прийнятті на державну службу. А при наявності такої заборгованості більше року чиновника зможуть навіть звільнити з роботи. До того ж, очікується, нараховуватиметься пеня за несплаченими аліментами, яка становитиме 20% за рік заборгованості, 30% – за 2 роки і 50% за понад 3 роки заборгованості. Законопроектом також збільшено мінімальну суму аліментів до прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, передбачено алгоритми виїзду дитини за кордон без згоди одного з батьків, який не сплачує аліментів, а також у випадку, коли батько сплачує аліменти, він може виїхати за кордон на відпочинок з дитиною на строк не більше місяця. У випадку несплати аліментів, відсутності майна, з якого може бути стягнуто борг, передбачені суспільно-корисні роботи, контролювати виконання яких буде служба пробації. У випадку злісного ухилення від сплати боргів боржника може бути позбавлено волі на строк до 2 років.

Окрему увагу під час зустрічі приділили ролі центрів з надання БВПД у питаннях допомоги людям щодо стягнення аліментів. Фахівці системи БПД констатували збільшення кількості звернень з цього приводу. Так, тільки до Першого криворізького місцевого центру кількість звернень щодо стягнення аліментів за півроку становить понад 200. Дуже багато клієнтів центрів та бюро звертається щодо стягнення вже наявної заборгованості з аліментів.

По закінченні круглого столу відбулась консультаційна сесія, під час якої на питання людей відповідали правники Першого та Другого криворізьких центрів з надання безоплатної правової допомоги Анна Лактюшина, Анастасія Клімова, Катерина Коломіна, адвокати Наталя Буліч та Наталя Ляскунова, державні виконавці відділів виконавчої служби. Під час невимушеного спілкування відбулись знайомства, обмін досвідом і контактами між різними установами, які працюють під керівництвом Міністерства юстиції України.

Усі зацікавлені отримали консультації, буклети з доступною інформацією. Для поповнення полички у бібліотеці-філії №11 передано матеріали про порядок стягнення аліментів та заборгованості.

Нагадуємо, що отримати консультацію у центрах та бюро системи безоплатної правової допомоги можуть всі без виключення клієнти, а вразливим верствам населення, серед яких і діти, може бути призначено адвоката за рахунок держави. Гаряча лінія 0-800-213-103 працює цілодобово і безкоштовно, а центри і бюро БВПД працюють в Кривому Розі за адресами: вул.Качалова, 2, просп.Героїв-підпільників, 1а, вул.Станіслава Конткевича, 37.

Телефон всеукраїнської гарячої лінії 0-800-213-103 (цілодобово, безкоштовно).

{gallery}news/2018/07/6{/gallery}