назад

Правники Регіонального центру з надання БВПД взяли участь в навчальних зборах поліції

20767882 1287322491389748 4320974001878888428 n10 серпня 2017 року, на базі Головного управління національної поліції  в Дніпропетровській області пройшли навчальні збори керівників ізоляторів тимчасового тримання, самостійних конвойних підрозділів та відділів діяльності ІТГ головних управлінь нацполіції в Дніпропетропетровській, Запорізькій, Донецькій, Луганській та Харківських областях. Участь у заході взяли також фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Дніпропетровській області на чолі з директором центру Людмилою Яцубою.

Важливо, що у ході дводенних зборів, поліцейські мали змогу не лише послухати про дотримання прав та законних інтересів узятих під варту осіб в Україні та інших країнах світу, про міжнародний досвід співпраці з поліцією програми профілактики та лікування соціально-небезпечних захворювань, про візію функціонального розвитку діяльності ІТГ та конвойних підрозділів тощо. А ще й отримали можливість на практиці відпрацювати порядок проведення обшуків камер ІТГ та дії конвойних нарядів під час надзвичайних подій, в ускладненій обстановці та особливих умовах.

З цікавістю прослухали присутні на зборах виступ очільниці Регіонального центру з надання БВПД Людмили Яцуби, яка висвітлила проблемні аспекти в організації роботи органів поліції з питань надання БВПД затриманим особам.

Зокрема, директор центру розповіла, про те, на які правові послуги мають право особи, зазначені у пунктах 3-7 частини першої  статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Мова йде про осіб, до яких застосовано адміністративне затримання (арешт), осіб, які затримані за підозрою у вчиненні злочину та до яких як запобіжний захід обрано тримання під  вартою.А також особи,   у   кримінальних   провадженнях  стосовно  яких  відповідно   до положень Кримінального  процесуального  кодексу України захисник  залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення  окремої  процесуальної  дії.

Людмила Яцуба підкреслила, що «ключовими проблемами, пов’язаними з реалізацією права на захист, окрім неналежного інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про затримання осіб, є неналежне інформування самих затриманих про право на захист, гарантований державою. А також надання порад щодо обрання затриманим конкретного адвоката (порушення частини 1 статті 48 КПК), вчинення перешкод у доступі адвоката до затриманих осіб та схиляння затриманого до відмови від захисника, гарантованого державою».

Загалом, зустріч у Головному управлінні національної поліції пройшла цікаво і продуктивно, адже кожен з учасників зборів мав можливість поділитись проблемами, обмінятись з колегами досвідом з вирішення тих чи інших питань. Все це у підсумку сприяє покращенню діяльності правоохоронних органів в Україні та їх співпраці з центрами з надання БВПД.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання БВПД у Дніпропетровській області знаходиться за адресою:м. Дніпро, вул. Старокозацька, 56, 5 поверх, кабінети 501, 502, 503, 509, 519.Адреси місцевих центрів та бюро можна переглянути тут.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

{gallery}news/2017/08/1{/gallery}