назад

Правники системи БПД допомогли визнати право власності громадянки на землю

news 20170914 100135 1505372495У 2015 році, після смерті чоловіка, Любов В* за заповітом успадкувала земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Але у районній нотаріальній конторі, куди жінка звернулась для отримання свідоцтва про право на спадщину, їй відмовили. Справа в тому, що Любов В* не мала документ, який посвідчує право власності спадкодавця на земельну ділянку, а саме – оригінал правовстановлюючого документу.

За порадою, як вчинити у такому випадку, жінка прийшла до Новомосковського бюро правової допомоги. І хоча громадянка наполягала на тому, що її чоловік на законних підставах набув право власності на землю, правники центру пояснили, що втрата оригіналу Державного акту позбавляє її можливості отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом.

Але відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності. Або якщо це право не визнається іншою особою. Також, відповідно до п. 3 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності реєстрації таких прав, відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення. У випадку Любові В* в управлінні держгеокадастру надали копію державного акту на право приватної власності на землю, що належала покійному чоловіку жінки. Таким чином завдяки плідній роботі начальниці Новомосковського бюро правової допомоги Тамари Білокінь, суд задовольнив визнання права власності Любові В* на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом в повному обсязі.

Нагадаємо, що Другий дніпровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, проспект Слобожанський, 8, оф. 4. Графік роботи: пн-пт: з 9.00 до 18.00.Контактний телефон: (056) 725-02-84; (068) 946-51-26; електронна пошта: dnipro2.dnipro@legalaid.dp.ua.

Новомосковське бюро правової допомоги» розташоване за адресою: м. Новомосковськ, каб. 112. Графік роботи: пн-пт: з 9.00 до 18.00.Контактний телефон: (056) 93-750-84; електронна пошта: novomoskovske@legalaid.dp.ua.

Детальну інформацію з питань отримання безоплатної правової допомоги можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.