назад

Право голосу – невід’ємне право кожного

0 02 09 7637a5e5b358ae366605e11195b63103404015ccf4e086c4f03348e042cefe24 7890cfc6 44 березня 2019 року фахівці Луцького місцевого центру з надання БВПД, у рамках інформаційної кампанії «Я маю право голосу!» та тематичного тижня ґендерної рівності системи БПД, провели семінар для студентів та викладачів Волинського інституту ім. В. Липинського Міжрегіональної академії управління персоналом.

Присутнім на заході запропоновано завчасно перевірити свою наявність у списку виборців та надано рекомендації, що робити у випадку відсутності такої інформації, а також роз’яснено механізм тимчасової зміни місця голосування (виборчої дільниці) без зміни виборчої адреси.

Громадянам, яким лише виповнилося 18 років і які вперше здійснюватимуть свій вибір надано рекомендації щодо того, як правильно реалізувати своє право голосу.
Студентів, місце проживання яких не збігається з реєстрацією проживання, і які мають бажання проголосувати за місцем навчання, поінформовано про те, як реалізувати своє виборче право.

Окрім того, напередодні Міжнародного жіночого дня учасникам семінару зроблено короткий екскурс у один з кроків становлення ґендерної рівності через запровадження у світовій юридичній практиці так званого «Жіночого виборчого права», (англ. Women’s voting right), яке передбачає право жінок брати участь у виборах до народного представництва. Включає право обирати та право бути обраною.

До XIX століття право на голосування для жінок мало дуже обмежений характер, а введене у міжнародне право було лише в середині ХХ століття. В Україні ж це право на державному рівні було закріплено ще у 1919 році.

Також учасникам заходу надано рекомендації, як потрібно діяти та куди звертатися у випадку порушення їхніх прав під час виборів.

Разом із тим, учасників заходу поінформовано, що у переддень та у день виборів (30 та 31 березня) центри з надання БВПД будуть працювати у черговому режимі та надаватимуть юридичну допомогу громадянам із питань виборчого права.

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail: office.volyn@legalaid.lt.ua

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7; тел. (0332) 770717, e-mail: lutsk1.volyn@legalaid.lt.ua