назад
14.05.19

Право клієнтки на спадщину визнали в судовому порядку

paj     Адвокат Олег Прокоф’єв допоміг клієнтці, яка звернулася до Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, визнати в суді право власності на майновий пай.

     Адвокат Олег Прокоф’єв, якого призначили у місцевому центрі для надання правової допомоги клієнтці з інвалідністю (доручення від 01.02.2019 №11), підготував до суду позов про визнання права власності на спадкове майно, у якому просив визнати за спадкоємицею право власності на майновий пай.

     У позовній заяві адвокат зазначив, що позивачка вступила в управління спадковим майном та оформила право власності на домоволодіння, присадибну земельну ділянку та інше майно спадкодавця, крім права власності на майновий пай, який спадкодавець належним чином не оформив. З огляду на це право власності на майновий пай за позивачкою можна визнати тільки в судовому порядку. 

     Частинами першою та третьою статті 1296 Цивільного кодексу України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину. Відповідно до статті 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності. 

     За результатами розгляду справи Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області 10 квітня 2019 року задовольнив позовні вимоги.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.