назад

   Як діяти в разі отримання нечесної платіжки та як домогтися перерахунку вартості опалення? Про це 15 липня 2019 року технічним працівникам Сокирянської загальноосвітньої школи під час заходу розповіла фахівець системи безоплатної правової допомоги.

 

 Відповідно до постанови Уряду від 26 червня №560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг», запроваджується гранична ціна на послуги для населення міст обласного значення і Києва з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води на опалюваний період 2019/20 років.

Гранична вартість тепла зафіксована на рівні 1 400 грн за 1 Гкал за наявності лічильника або 35,21 грн за один квадратний метр опалювальної площі у разі відсутності лічильника.

На гарячу воду по всій Україні встановлено граничний тариф для населення на рівні 83,66 грн за один кубічний метр за наявності сушарок та підключення їх до систем постачання гарячої води; 75,74 грн за один кубічний метр – у разі їх відсутності.

«Мін’юст запустив калькулятор тарифів, тож тепер громадяни можуть самостійно розрахувати вартість економії. Він розміщується на сайті Урядового порталу та Міністерства юстиції України. Також розроблено алгоритм дій для споживачів житлово-комунальних послуг, які хочуть захистити свої права у разі, якщо органи місцевого самоврядування не виконують рішення Уряду»,

– роз’яснила головний спеціаліст Сокирянського бюро правової допомоги Олександра Івасюк.

Отже, кожен охочий може перевірити на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування, який встановлює тариф на послуги теплопостачання та постачання гарячої води, чи здійснено перерахунок тарифів відповідно до рішення Уряду.

Зокрема,  якщо орган місцевого самоврядування не перерахував тарифи, потрібно звернутися на Урядову гарячу лінію або направити звернення на адресу Уряду,  повідомивши про бездіяльність влади на місцях. Також потрібно звернутися безпосередньо до органу місцевого самоврядування з вимогою щодо виконання рішення Уряду, після цього – до постачальника послуги для перерахунку ціни за опалення. (Посилання на відповідні зразки документів для перерахунку ціни: на опалення).

Захід організовано у рамках правопросвітницької кампанії  Міністерства юстиції України «Я маю право на чесну платіжку».