назад

34634636Сфера захисту прав і свобод осіб, які перебувають в установах виконання покарань або відбувають покарання умовно, завжди була і залишається однією з найбільш вразливих проблем у житті суспільства та державної політики, оскільки основним змістом покарання є застосування примусу і правообмежень до особи. Саме у цій діяльності завжди існує ризик зловживань держави стосовно особи , яка зазнала правових обмежень.

       Починаючи з 90-х років ХХ століття державна політика в сфері виконання кримінальних покарань не перестає мінятися, кримінально-виконавчі органи постійно реформуються та змінюються з огляду на сьогодення.

         На жаль, сьогодні залишається певна проблематика у здійсненні захисту і реалізації прав і основоположних свобод осіб, які перебувають в конфлікті із законом.

         Слід відмітити, що сьогодення диктує те, що обмеження прав осіб, навіть тих, хто має конфлікти із законом або антисоціальних елементів суспільства, повинно здійснюватися з урахуванням вимог попередження злочинів і безладів, а не з метою кари (така позиція простежується в рішенні ЄСПЛ «Хірст проти Сполученого Королівства» від 31.05.2014 р.).

         Стаття 50 КК України визначає, що кримінальне покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами. Покарання не має на меті завдати фізичних страждань або принизити людську гідність.

        11111 Відповідно до статті 6 КВК України визначено, що основною метою кримінально-виконавчого законодавства є виправлення і ресоціалізація засуджених, тобто свідоме відновлення засудженого в соціальному статусі повноправного члена суспільства, повернення його до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві.

         Відповідно до зазначеного, за ініціативою Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги разом з Заводським районним сектором Запорізького міськрайонного відділу Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції в першому півріччі 2018 р. були проведенні мобільні консультації осіб, які мають конфлікти із законом.

         Працівниками місцевого центру Максимом Бабаком  та Інною Морозовою було вислухано про проблеми правового характеру з якими засудженні стикаються кожен день. З урахуванням зазначених проблем працівники центру надали професійну безоплатну первинну правову допомогу та роз’яснили в чому полягає доступ до отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

         Особливо варто зазначити, що основна проблематика, яка турбує людей – це питання щодо правильності процесуальних дій в межах кримінального провадження, оскарження вироку в апеляційному і касаційному провадженнях. За результатами консультацій більше ніж півсотні громадян України, які мають проблеми із законом, дізналися про існування конституційної гарантії – права на безоплатну правову допомогу.

         Доцільно зазначити, що ефективна робота органів кримінальної юстиції полягає в тому, щоб забезпечити на високому рівні не тільки притягнення винних осіб до відповідальності та виконання вироків в кримінальних провадженнях, а й забезпечення реалізації прав і свобод засуджених у відповідності до міжнародних і національних стандартів.

Нагадуємо, що Ви або Ваші близькі можете звернутися за правовим захистом до Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: