назад
06.03.18

Право на спадщину довели в суді

Красняк     Через помилку в свідоцтві про народження чоловікові відмовили у видачі документів про право на спадщину за законом після смерті матері. Відновити справедливість допомогла адвокатка Людмила Красняк, призначена у Старокостянтинівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

     До Красилівського бюро правової допомоги Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся чоловік, якому нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері. Свою відмову нотаріус аргументував тим, що нотаріальна дія не може бути вчинена через розбіжності в імені спадкодавиці, вказаному в свідоцтві про народження сина та в її свідоцтві про смерть: у свідоцтві про народження сина ім’я матері зазначено як «Марія», а в свідоцтві про її смерть – «Марина», так само, як в її свідоцтві про народження та в паспорті.

     Як розповів клієнт, він попередньо звертався до Красилівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану із заявою про внесення змін до актового запису про його народження та виправлення в ньому імені матері – з «Марія» на «Марина». Однак йому відмовили через відсутність актового запису про народження матері.

     Врахувавши всі обставини ситуації, зокрема приналежність клієнта до вразливої категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в місцевому центрі чоловікові призначили адвоката – Людмилу Красняк (доручення №138 від 12 жовтня 2017 року).

     Ознайомившись з матеріалами справи, Людмила Красняк підготувала до суду заяву про встановлення факту родинних відносин. На підтвердження цього додала свідоцтво про народження заявника, висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану, виписку з погосподарських книг сільської ради, свідоцтво про смерть спадкодавиці, постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, державний акт на право власності на земельну ділянку.

     Дослідивши матеріали справи, Красилівський районний суд своїм рішенням від 07 лютого 2018 року заяву про встановлення факту родинних відносин задовольнив.

     Роз’яснення законодавства

     Відповідно до статті 315 Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПК України) справи щодо встановлення факту родинних відносин відносяться до справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розгляд яких здійснюється в порядку окремого провадження судом. Суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника: право на спадщину, право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника, одержання компенсації тощо.

     Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

     Згідно зі статтею 316 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту родинних відносин, подається до суду за місцем її проживання. Підсудність справ за заявою громадянина України, який проживає за її межами, про встановлення факту, що має юридичне значення, визначається за його клопотанням ухвалою судді Верховного Суду України.

     Разом із заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть брати участь і заінтересовані особи з метою захисту своїх інтересів або інтересів держави. Заінтересованими особами у справах про встановлення факту родинних відносин, залежно від мети встановлення цього факту, можуть бути й інші особи, які мають право на спадщину (брати, сестри, онуки, особи, на користь яких складено заповіт, усиновлені, територіальна громада за відсутності інших спадкоємців за законом і заповітом).

     За подання заяви особа сплачує судовий збір у розмірі, передбаченому Законом України «Про судовий збір».

 

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.