назад

944026 467030893487495 7929792560555959658 nЗемельні суперечки – дуже поширене явище, яке для досягнення необхідних результатів вимагає втручання висококваліфікованих професіоналів, які мають не аби який досвід у вирішенні таких питань.

          До Токмацького бюро правової допомоги звернувся клієнт стосовно скасування рішення Остриківської сільської ради Токмацького району Запорізької області, з якою він протягом двох років не зумів порозумітись.

       Відповідно виданого доручення Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  № ММЦ-432 від 27.06.2018 адвокатом клієнта була призначена Віта Майсак.

       Адвокатом було встановлено, що відповідно до свідоцтва про спадщину за законом клієнт є власником житлового будинку, що знаходиться в с. Остриківка. Черговою сесією Остриківської сільської ради Токмацького району від 01.02.2016 року на підставі його заяви прийнято рішення про надання дозволу розроблення технічної документації щодо встановлення меж земельної ділянки.

       В квітні 2018 року рішенням сесії Остриківської сільської ради вирішено призначити тимчасовій контрольній комісії з числа депутатів бути присутніми для контролю за правильністю проведення геодезичних вимірів та роботи з виготовлення технічної документації із землеустрою. Дозволено підписати депутатам технічну документацію із землеустрою на місці. На випадок відмови сусідів від підпису під польовим абрисом з виготовлення технічної документації, виконувати вимоги ст. 102 Земельного кодексу України, яка дозволяє депутатам включеним в комісію підписати замість сусідів.

       Відповідно до протоколу погодження меж земельної ділянки з суміжними власниками та землекористувачами та до акту прийомки-передачі межових знаків на зберігання був встановлений факт відмови одного сусіда підписати без будь-яких поважних причин акт погодження меж земельної ділянки. З огляду на те, що земельна ділянка перебуває у комунальній власності, комісія вирішила можливим погодити технічну документацію. В подальшому була розроблена технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі, де від сусіда межу погодила Остриківська сільська рада.

       Однак, 16.09.2016 року рішенням сесії сільської ради клієнту відмовлено в затвердженні технічної документації, у зв’язку з порушенням норм чинного законодавства. Підставою для відмови слугувало те, що акт погодження меж земельної ділянки з суміжними власниками не погоджений сусідом, протокол земельної та контрольної комісії на підтвердження проведення геодезичних робіт не підписаний депутатом сільської ради, головою комісії з питань фінансів, бюджету та земельних питань. Крім того, клієнт самовільно здійснив будівництво.

       Ознайомившись з доказовою базою, Віта Майсак склала позовну заяву та направила на розгляд в Токмацький районний суд Запорізької області.

       Суд керуючись верховенством права, приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та задовольняє позов про скасування рішення в повному обсязі.

       Так як, частиною третьою статті 158 Земельного кодексу України, органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах. За змістом статті 198 Земельного кодексу України погодження меж земельної ділянки із суміжними власниками та землекористувачами необхідне при кадастровій зйомці, як комплексу робіт, виконуваних для визначення та відновлення меж земельних ділянок. У відповідності до статті 152 Земельного кодексу України держава забезпечую громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Право власності особи на земельну ділянку не може бути безальтернативно залежним від бажання суміжного власника земельної ділянки чи землекористувача погодити чи не погодити відповідну технічну документацію із землеустрою. У той же час непогодження суміжним землекористувачем меж земельної ділянки не є само по собі підставою для прийняття органом місцевого самоврядування рішення про відмову у затвердженні технічної документації та передачі земельної ділянки у власність. Тим паче, що сусід клієнта відмовився погодити документацію без будь-яких причин.

       Відповідно до статті 41 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» державний архітектурно-будівельний контроль – це сукупність заходів, спрямованих на дотримання замовниками, проектувальниками, підрядниками та експертними організаціями вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт. Державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється органами державного архітектурно-будівельного контролю в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Таким чином, належним підтвердженням факту здійснення особою самовільного будівництва є відповідні результати перевірки, проведеної органами державного архітектурно-будівельного контролю. Суду не надано жодного доказу на підтвердження того, що відповідач володіє матеріалами.

       Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування» в ході діяльності органу місцевого самоврядування утворюються постійні комісії – що обираються з числа її депутатів, для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до її відання, здійснення контролю за виконанням рішень ради, її виконавчого комітету та тимчасові контрольні комісії ради, які обираються з числа її депутатів для здійснення контролю з конкретно визначених радою питань, що належать до повноважень місцевого самоврядування. Таким чином, до складу комісії можуть входити лише депутати відповідного органу місцевого самоврядування, які уповноважені попередньо розглядати питання, що віднесені до відання сесії. А, як вбачається з акту обстеження та встановлення межі між земельними ділянками клієнта та сусіда в склад комісії входили не лише депутати Остриківської сільської ради , а й сторонні особи, що суперечать законним вимогам.

 

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

  • адреса: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99
  • телефони: 096-523-98-55, (0619)43-00-58, (0619)43-00-59,
  • електронна адреса: melitopol.zaporizhya@legalaid.zp.ua або
  • skype зв’язок: Мелітопольський місцевий центр з надання БВПД