назад

124 червня у стінах Запорізького обласного клінічного наркологічного диспансеру відбулася зустріч фахівців Регіонального та Другого запорізького місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з пацієнтами кабінетів ЗПТ (замісна підтримуюча терапія) Запорізького обласного центру СНІД та Запорізького обласного клінічного наркологічного диспансеру, учасниками проекту «Снижение Вреда», людьми, які вживають наркотики.

2

Організатором цього заходу став регіональний представник Всеукраїнської громадської організації «Асоціація учасників ЗПТ України» ASTAU в м. Запоріжжі, Євразійської Мережі Зменшення Шкоди, Євразійської  Мережі Людей, які Вживають Наркотики у Запорізькому регіоні та член Координаційної Ради з соціально небезпечних захворювань Запорізької обласної державної адміністрації Денис Коршунов.  Зазначена зустріч була приурочена до Міжнародного дня боротьби з наркозлочинністю та до масштабної акції, що пройде у багатьох країнах світу 26 червня 2016 року, «Support. Dont punish!» (Підтримати. Не карати!).

Усі присутні давно чи нещодавно визнали в себе наркотичну залежність  і прийняли важливе рішення – лікуватися. Кожен з них відмовився від ін’єкційних наркотиків та приймає замісну підтримуючу терапію, що представляє собою форму медичної допомоги людям, що страждають від опіоїдної залежності, у якій використовуються лікарські засоби.

Замісні препарати по своїй дії подібні опіатам, але не викликають різкої зміни стану свідомості та сп’яніння. Пацієнти кабінетів ЗПТ можуть вести звичайний спосіб життя, мати сім’ю, роботу, займатися улюбленою справою, адже лікарські засоби приймаються один раз на добу та розраховані лікарем згідно потреб кожного пацієнта. Завдяки постійному зменшенню дози у колишніх опіоїднозалежних з’являється можливість остаточно вилікуватися.

Наразі замісна підтримуюча терапія фінансується Глобальним фондом та підтримується Загальнодержавною цільовою соціальною програмою протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки та Стратегією державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року. У Запорізькій області функціонує п’ять кабінетів ЗПТ, у яких отримують медичну допомогу та необхідні лікарські засоби більше ніж 300 пацієнтів.

Але вищевказана зустріч була організована не задля розповідей щодо досягнень у подоланні залежності, а з метою вирішення нагальних проблем учасників ЗПТ, зв’язаних з порушенням їх прав та свобод. Адже, зі слів присутніх, дуже частими є адміністративні затримання, несанкціоновані огляди, що супроводжуються упередженим відношенням працівників правоохоронних органів.

Заступник начальника відділу попередньої роботи з клієнтами Другого запорізького місцевого центру з надання БВПД Сергій Семенченко поінформував присутніх щодо правових основ безоплатної правової допомоги в Україні та роз’яснив, чим відрізняються безоплатна первинна та безоплатна вторинна правові допомоги. Слухачам було окреслено коло правових питань, які можливо вирішити за допомогою спеціалістів Другого запорізького місцевого центру та роз`яснено, які категорії громадян мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

 

Щодо дій в разі адміністративного затримання, підозри або обвинувачення у вчиненні злочину та відносно права на безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальному провадженні учасникам зазначеного заходу розповів головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області Олексій Богдан.

 

Наприкінці заходу присутнім було роздано інформаційні буклети з вичерпною інформацією щодо місцезнаходження Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, телефоном безкоштовної цілодобової гарячої лінії та порадами щодо дій у разі затримання.

 

Перший запорізький місцевий центр з надання БВПД

 

http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/mistsevi-tsentry/pershyi-zaporizkyi-mistsevyi-tsentr-z-nadannia-bezoplatnoi-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy

 

Другий запорізькій місцевий центр з надання БВПД

http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/mistsevi-tsentry/druhyi-zaporizkyi-mistsevyi-tsentr-z-nadannia-bezoplatnoi-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy

Бердянський місцевий центр з надання БВПД

http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/mistsevi-tsentry/berdianskyi-mistsevyi-tsentr-z-nadannia-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy

Мелітопольській місцевий центр з надання БВПД

http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/mistsevi-tsentry/melitopolskyi-mistsevyi-tsentr-z-nadannia-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)