назад

Право на захист у кримінальному провадженні

496-2Право на захист у кримінальному провадженні та який порядок звернення для надання безоплатної вторинної правової допомоги обвинувачених, підозрюваних та засуджених? Ці питання обговорювали під час правопросвітницького заходу фахівець Хотинського бюро правової допомоги та працівники Хотинського районного відділення поліції Кельменецького відділу поліції ГУНП України в Чернівецькій області, що відбувся 21 лютого 2019 року.

Відповідно до статті 59 Конституції України кожен має право на захист від обвинувачення та на правову допомогу.

Це право полягає у наданні можливості користуватися правовою допомогою захисника, тобто адвоката, який забезпечить захист від обвинувачення, а також представництво інтересів та складення процесуальних документів.

Під час заходу обговорювалось, що надання особі безоплатної правової допомоги в Україні забезпечують центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

496-1

Безоплатна вторинна правова допомога надається також затриманим особам. Так, негайно після фактичного затримання особи суб’єкт подання інформації повідомляє на єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги (0-800-213-103) відповідному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги такі відомості:
– прізвище, ім’я, по батькові та дата народження затриманої особи (якщо вони відомі);
– час та підстави для затримання особи;
– точна адреса місця для конфіденційного побачення адвоката із затриманою особою;
– найменування (прізвище та ініціали) суб’єкта подання інформації, його поштова адреса, номери телефону та адреса електронної пошти;
– дата винесення постанови про застосування адміністративного арешту (постановлення ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою), найменування суду та/або прізвище та ініціали судді, що виніс постанову (постановив ухвалу) у відповідних випадках;
– прізвище, ім’я, по батькові та найменування посади особи, яка передала повідомлення, її номер телефону.

Службова особа суб’єкта подання інформації, відповідальна за перебування затриманих, зобов’язана перевірити дотримання цих вимог та у разі нездійснення повідомлення про затримання – здійснити його самостійно.

Повідомлення про затримання осіб приймаються та обробляються уповноваженою службовою особою відповідного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги цілодобово.

Протягом години з моменту реєстрації цього повідомлення про затримання громадянина уповноважена службова особа відповідного центру в установленому порядку призначає адвоката та видає доручення для підтвердження його повноважень.
Йшлося також про те, що згідно із Законом України «Про безоплатну правову допомогу» право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги мають затримані, підозрювані, обвинувачені та засуджені особи. «Зверніть увагу, що особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі, мають право на всі види правової допомоги, зокрема захист, представництво інтересів та складення документів процесуального характеру», – роз’яснили фахівці системи безоплатної правової допомоги.

Як отримати безоплатну правову допомогу – навіть якщо знаходишся у місцях позбавлення волі, дізналися присутні. Щоб скористатися таким правом, потрібно зробити три кроки:

1. Написати заяву (вказати прізвище, ім’я та по батькові; дату народження; вирок, яким засуджено; найменування та адресу фактичного місця перебування засудженого; статтю Закону України «Про кримінальну відповідальність», за якою засуджено; вид призначеного покарання; початок і кінець строку відбування покарання; вид правових послуг, які бажає отримати засуджена особа).
2. Подати заяву (згідно з вимогами статті 8 Кримінального виконавчого кодексу України, її необхідно направити через адміністрацію установи виконання покарань до відповідного Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Це слугуватиме підтвердженням того, що особа відбуває покарання саме там, і дасть їй можливість скористатися послугами адвоката, роботу якого оплатить держава).
3. Очікувати (протягом 10 робочих днів уповноважений орган системи безоплатної правової допомоги зобов’язаний забезпечити адвоката).

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: смт Кельменці, вул. Довженка, 9, тел. (0 3732) 2-02-01.
До фахівців Хотинського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Хотин, вул. О.Кобилянської, 2А, тел.(03731) 2-10-61.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні)