назад

finance-2837085 1920Громадяни, які покинули свої домівки на окупованій території України та вимушені орендувати житло мають право скористатися податковою  знижкою. Скористатися пільгою має право внутрішньо переміщена особа,  члени її сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, діти та батьки), але виключно з дотриманням певних умов.

Законом України від 6 вересня 2018 року № 2530-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України» внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема, до переліку витрат, які включаються до податкової знижки.

Пп. 166.3.9 ст. 166 Податкового кодексу України визначено, що громадяни, які мають  статус внутрішньо переміщеної особи мають право на податкову знижку на суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку) фактично сплачених платником податку. Обов’язковою умовою є оформлення такого договору оренди згідно вимог чинного законодавства.

Скористатися податковою пільгою має право внутрішньо переміщена особа,  члени її сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, діти та батьки) але виключно за умов:

відсутності у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Але розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року.

Для отримання зазначеної знижки внутрішньо переміщеним громадянам необхідно заповнити та подати до органу фіскальної служби за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи, отримані у минулому році. У декларації необхідно вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення.

Одночасно повідомляємо, що згідно ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» внутрішньо переміщені громадяни мають право скористатися безоплатною вторинною правовою допомогою у цивільних та адміністративних справах.

Звертайтеся до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.:(03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул.Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України). 

Роз’яснення з даного питання надали  керівник Заліщицького бюро правової допомоги Арсен Нагуляк та заступник начальника Заліщицького районного відділу  державної виконавчої службиБогданЧоканпід час спільного консультування платників аліментів.