назад

Право ВПО на соціальне житло – роз’яснення юристів Регіонального центру в черговому випуску «Правовий лікбез» на телеканалі «ATV»

SuR 180907 01До співробітників системи безоплатної правової допомоги звертаються клієнти за консультаціями стосовно отримання житла за місцем їх реєстрації як внутрішньо переміщених осіб. Тож, у черговому випуску передачі “Правовий лікбез” на телеканалі ATV юрист Регіонального центру Олексій Рибалка наголосив на тому, що починаючи з 13 жовтня 2018 року діють норми Закону України «Про житловий фонд соціального призначення», які передбачають право таких категорій осіб на соціальне житло.

Соціальне житло – це будь яке житло, віднесене до житлового фонду соціального призначення, що безоплатно надається громадянам України, які потребують соціального захисту, на підставі договору найму на певний строк.

У Законі України «Про житловий фонд соціального призначення» встановлено, що квартирний облік здійснюється органами місцевого самоврядування за місцем проживання громадян (для внутрішньо переміщених осіб – за місцем перебування на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб), які мають право на отримання квартир, садибних (одноквартирних) житлових будинків із житлового фонду соціального призначення.

Правом узяття на соціальний квартирний облік користуються громадяни України:

а) для яких таке житло є єдиним місцем проживання або які мають право на поліпшення житлових умов відповідно до закону;

б) середньомісячний сукупний дохід яких за попередній рік з розрахунку на одну особу в сумі менший від величини опосередкованої вартості найму житла в цьому населеному пункті та прожиткового мінімуму;

в) внутрішньо переміщені особи, які не мають житла на підконтрольній українській владі території або житло яких зруйноване, стало непридатним для проживання внаслідок військових дій.

При визначенні середньомісячного сукупного доходу не враховується вартість майнових прав або прав власності внутрішньо переміщеної особи та членів її сім’ї на нерухоме майно, розміщене на тимчасово окупованій території, у населених пунктах на лінії зіткнення або на непідконтрольній території, а також на зруйноване або непридатне для проживання майно.

Правом взяття на соціальний квартирний облік також користуються мешканці тимчасових притулків для дорослих, громадяни, які мають право на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Зазначимо, раніше передбачалося, що в чергу на квартири можуть стати лише переселенці з інвалідністю.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.