назад

111Працівники відділів бюро правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги продовжують піклуватися про те, аби одинокі особи та люди похилого віку, незважаючи на перешкоди, мали змогу отримати правову допомогу.

Саме тому, в рамках налагодження співпраці з установами Пологівського району 2 листопада 2016 року заступником начальника Пологівського бюро правової допомоги Наталією Дерменжи проведено семінар з працівниками комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування» Пологівської районної ради Запорізької області.002

На семінарі були присутні завідувач відділення соціальної допомоги вдома Наталія Коростильова, завідувач відділенням надання адресної грошової допомоги Ірина Добровольська та соціальні робітники територіального центру.

В ході проведення семінару фахівець Пологівського бюро правової допомоги, розповіла про функції та завдання самостійних відділу Бердянського місцевого центру з надання БВПД, а також надала правові консультації двом громадянам з питань земельного законодавства.

004Наступного дня, а саме 3 листопада 2016 року, заступником начальника Чернігівське бюро правової допомоги Оленою Пушкарь, вже в котре, здійснено візит до гуртка пенсіонерів «Що наші роки?» Чернігівського територіального центру соціального обслуговування.

І як завжди, відвідувачі гуртка гостинно прийняли працівника бюро. Цього разу ціллю візиту було проведення, так би мовити, «семінару», на досить актуальну тему для людей похилого віку: «Заповіт та договір дарування: поняття, суть та розмежування даних правочинів». Оленою Пушкарь було розкрито поняття заповіту та договору дарування, роз’яснено момент переходу права власності на житло за відповідними документами, обговорено фінансові витрати при вчиненні даних правочинів.

Опісля розповіді заступник начальника Чернігівського бюро правової допомоги роздала пенсіонерам пам’ятки, у яких стисло та зрозуміло була викладена донесена інформація та відповіла на ряд питань, а саме: «Чи можливо скласти заповіт на користь доньки, яка живе за кордоном?», «Що все-таки краще: заповіт чи договір дарування?», «До якого нотаріуса краще звернутися: приватного чи державного?» тощо.

А вже 4 листопада поточного року головний спеціаліст відділу «Більмацьке бюро правової допомоги» Олена Дем’яненко пішла далі, та відвідала трьох жительок смт. Більмак, які проживають самі та досягли вже доволі поважного віку. Вони були приємно здивовані тому, що юрист завітала до їхніх осель за власною ініціативою.001

Як виявилося, у них є питання правового характеру. Так, одна з жінок нарікала на шахраїв, що використовують безпорадне становище, проникають у житло та пропонують непотрібні товари за ціною, що в декілька разів вища, ніж в магазинах.

Проблемою іншої особи похилого віку, яка є інвалідом ІІ групи, стало отримання субсидії на придбання твердого палива. Управління соціального захисту населення відмовляє у її наданні без пояснення причин.

Питанням, яке турбує соціально активну пенсіонерку, що проживає по сусідству, є перейменування селища та вулиць. Вона вважає, що виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» має здійснюватися з залученням жителів селища та з урахуванням побажань і заперечень громади. Жінка поцікавилася, чи можливо притягнути до відповідальності голову селищної ради за перевищення повноважень, зокрема, відкликати його з посади за народною ініціативою.

003Головний спеціаліст бюро надала відповідні консультації, роз’яснила положення законодавства, порадила, як необхідно діяти в тих чи інших ситуаціях. Жінки подякували за увагу та допомогу і запропонували приходити частіше до таких як вони, осіб похилого віку.

Нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги можна звернутися до Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, буд. 8,  1-й поверх (будівля санепідемстанції) 

Телефони: (06153) 4-89-42, (06153) 4-89-43, 0950209918, 0960079909,  ел.пошта:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua, Skype: berdyansk_center. 

А також до відділі бюро правової допомоги Бердянського МЦ з надання БВПД , за адресами:

Гуляйпільське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: Запорізька область, м. Гуляйполе, вул. Соборна, 103, 2-й поверх, тел: (06145) 4-25-14, (06145) 4-25-13, електронна пошта: huliaipilske@legalaid.zp.ua.

Більмацьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: 71001, Запорізька обл., Більмацький р-н, смт.Більмак, вул.Запорізька, буд.28-А, телефони: (06147) 220-74, 220-54, електронна пошта: bilmakske@legalaid.zp.ua“>bilmakske@legalaid.zp.ua

Пологівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: провулок Некрасова, 2-ий поверх, місто Пологи Запорізька область. Тел:(06165) 2-21-25, 2-24-25, електронна пошта: polohivske@legalaid.zp.ua

Приморське бюро правової допомоги розташоване за адресою: м. Приморськ, вул. Центральна, 38, тел.:  (06123) 7-45-14, електронна адреса: prymorske@legalaid.zp.ua.

Чернігівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: Запорізька обл., смт Чернігівка, вул. Соборна, буд. 448, телефон: (06140) 9-11-97, електрона пошта: chernihivske@legalaid.zp.ua

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:  0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно)