назад

Правоосвітні заходи Канівського бюро в межах проведення Всеукраїнського тижня права

Канівське БПД  заходи213 грудня 2018 року фахівцями Канівського бюро правової допомоги проведено відкритий урок Канівської загальноосвітньої школи №3 з учнями 9-го класу з метою обговорення поняття суспільного порядку та дисципліни як одного з основних та пріоритетних завдань для забезпечення дисципліни та законності у суспільних відносинах.

Зокрема учням розкрито зміст понять «суспільний порядок», «дисципліна», «правопорядок» та «законність» та роз’яснено, що суспільний порядок – це стан упорядкованості соціальними нормами (нормами права, нормами моралі, корпоративними нормами, нормами-звичаями) системи суспільних відносин та їх додержання. Правопорядок – це частина системи суспільних відносин, що врегульовані нормами права та перебувають під захистом закону й охороняються державою. Він встановлюється в результаті додержання режиму законності в суспільстві. Законність – це комплексне соціально-правове явище, що характеризує організацію та функціонування суспільства і держави на правових засадах. Що стосується дисципліни, то її можна визначити як умову ефективного функціонування суспільства і держави, стан суспільних відносин, що передбачає особливі форми зв’язків і стосунків між суб’єктами дисциплінарних відносин, які спрямовані на неухильне додержання (виконання) встановлених у державі та суспільстві загальнообов’язкових вимог.

У ході відкритого уроку акцентувано увагу на способах забезпечення дисципліни та законності. На завершення до відома учнів доведено інформацію про діяльність бюро правової допомоги, його основні завдання. Поінформовано, хто має право на безоплатну правову допомогу, які правові послуги включає безоплатна правова первинна та вторинна допомога, хто є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу та який порядок звернення за її наданням.

Цього ж дня з метою підвищення загального рівня правової культури та набуття громадянами необхідного рівня правових знань спільно з спеціалістами Канівського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану та з керівником Канівського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області проведено правове інформування працівників Канівського РЕМ ПАТ «Черкасиобленерго» та Канівського комунального підприємства теплових мереж. У ході інформування присутніх було ознайомлено з особливостями захисту прав людини, правовими засобами в досудовому та судовому порядках. Наголошено про можливість медіації для реалізації відновлення порушених прав громадян та про необхідність інформувати населення про права і свободи людини та механізми захисту.

Серед учасників заходів поширено інформаційні буклети системи БПД та проекту Мін»юсту «Я МАЮ ПРАВО!».