назад
21.10.16

Правопросвітня лекція «Знаємо свої права, виконуємо свої обов’язки»

Інтегратор Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Лапоног 20 жовтня 2016 року у приміщенні міської центральної бібліотеки м. Охтирки прочитала лекцію  студентам Державного професійно-технічного закладу «Охтирський професійний ліцей».

Метою проведення заходу було підвищення правової обізнаності у підростаючого покоління та залучення до консультацій, майстер-класів юристів Охтирського місцевого центру з надання БВПД.

Марина Лапоног розповіла, що працевлаштування неповнолітніх відповідно до чинного законодавства України про працю обов’язково здійснюється на підставі письмового трудового договору та лише після медичного огляду. «Пам’ятайте, офіційне працевлаштування особи п’ятнадцятирічного віку можливе лише за згоди батьків чи осіб, які її замінюють. Якщо від вас не вимагають дозволу батьків – така праця є незаконною, і Ваші права не захищатимуться. Вам від 16-18 років, і є бажання працювати у вільний від навчання час? Ви можете звернутися до Центру зайнятості. Якщо ж вам менше 16 років, то звертатися туди необхідно з батьками».

Марина Лапоног нагадала студентам про робочий час, який для неповнолітніх є скороченим. «У перший рік роботи відпустка може бути надана через 6 місяців безперервної роботи тривалістю у 31 календарний день. Також діти, які працюють та продовжують навчання, мають право на додаткові оплачувані відпустки, які надаються їм для складання іспитів», – акцентувала увагу Марина Лапоног, бо цим часто зловживають роботодавці.

Наостанок провели вікторину «Інтелектуальний штурм» та конкурс «Юридична консультація», суть якої полягала у наведенні прикладу, а діти повинні розібрати та надати консультацію з певного юридичного факту. Така форма проведення викликала ожвавлене обговорення студентів та закріпила отримані знання.

У заході взяв участь головний спеціаліст кримінально-виконавчої інспекції Анна Лобовньова.

Марина Лапоног акцентувала увагу, щоб студенти були пильними та не поспішали підписувати будь-яких документів.  Краще не соромитись, звертатися за порадою до батьків або ж до Охтирського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Охтирка, вул.Перемоги, 13, тел. (05446) 4-22-21.