назад

Коли у нашій державі прийняли Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» стало зрозуміло, що Україна визнає і привертає велику увагу до гостроти та глибини цієї суспільної проблеми.

Система БПД активно приєднується до правопросвітницьких кампаній, спрямованих привернути увагу суспільства до проблеми насильства у будь-яких його проявах, надати якомога більшого розголосу цій проблемі, а також консолідувати зусилля як державних органів, так і громадських організацій з метою подолання даного ганебного явища та заради захисту прав людини.

Так, фахівці системи БПД Тернопільщини продовжують долучатися до заходів в рамках всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». У співпраці з БФ «Рокада», ТМЖК «Відродження нації», органами влади, поліції, освітніми закладами Тернопільської області працівники центрів з надання БВПД обговорювали практичні кейси з питань запобігання та протидії домашньому насильству, інформували про можливість постраждалим особам отримати правову, медичну, соціальну допомогу, психологічну реабілітацію та підтримку.

Зокрема, юристи нагадували, що згідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу» особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі мають право на всі види правових послуг. Крім того, потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту – на правові послуги, передбачені пп. 2 і 3 ч.2 ст. 13 цього Закону, у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактом вчинення таких кримінальних правопорушень.

Головний меседж всіх правопросвітницьких заходів – це розуміння того, що в сучасному і розвиненому суспільстві толерантність щодо насильства має дорівнювати нулю, що постраждалі від таких дій люди не повинні залишатися наодинці зі своєю проблемою, а знати, куди можуть звернутись по допомогу та підтримку.