назад

Правопросвітницька кампанія щодо запобігання та протидії ґендерному та домашньому насильству триває

Що таке фемінізм та чого прагнуть жінки Херсону; як подолати ґендерну нерівність та навіщо треба виходити на феміністичний марш 8 березня; чому Україна досі не підписала Стамбульську конвенцію та як здобути справжню  рівність, а не декларовану  – цим  питанням був присвячений брифінг, який напередодні Міжнародного жіночого свята пройшов у Кризовому медіа-центрі.

У заході взяли участь громадські діячі, правозахисники та журналісти. Систему безоплатної правової допомоги представляла директорка Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва.
Спікерками виступили виконавча директорка ГО «Громадський центр «Нова генерація» Оксана Глєбушкіна, активістка Феміністичної, ЛГБТ-інклюзивної організації «Інша» Марина Усманова та мисткиня і кураторка Аня Кисла. Вони презентували головні тези Маніфесту Феміністичного маршу у Херсоні, проанонсували культурно-просвітницькі події Тижня фем-активізму, подискутували та відповіли на чисельні запитання журналістів.
Як відомо, фемінізм – це низка політичних, суспільних рухів та ідеологій, які виступають за рівність жінок та чоловіків у різних сферах. Це включає і боротьбу з насильством проти жінок, ґендерними стереотипами, встановлення рівних можливостей для жінок у сфері освіти та праці. Кінцевою метою фемінізму є усунення сексизму та подолання ґендерної нерівності.

Говорячи про роль жінок в політиці та ґендерну рівність, Оксана Глєбушкіна нагадала, що жінки отримали виборче право більше ста років тому, але сьогодні у Верховній Раді лише 20% жінок, хоча це і найвищий показник за часи існування країни.
Якщо брати Херсон, то, за словами голови Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементія Білого, моніторинг роботи міської ради виявив найбільшу активність роботи жінок-депутаток. Їх, до речі, 12 проти 42, але їхня робота з виборцями на округах набагато активніша: більше половини всіх депутатських запитів підготовили саме жінки-депутати.

Різна оплата праці чоловіків та жінок також викликає обурення з боку представниць прекрасної статі. Українські жінки, як виявляється, отримують на чверть менше, ніж чоловіки, хоча Україна прийняла Конвенцію про рівну оплату праці 70 років тому.

Говорили і про скорочення бюджетної сфери, яка, у першу чергу, торкнеться жінок. Де мають опинитись працівниці херсонських бібліотек, які вирішили закрити місцеві депутати, – питання риторичне.

Торкнулись й питань домашнього насильства, яке має різні форми: фізичне, сексуальне, психологічне, економічне і від якого, у першу чергу, страждають жінки та діти. За статистикою, 95% – це насильство чоловіків над жінками. І хоча Україна ще 9 років тому підписала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (Стамбульська конвенція) – досі її не ратифікувала. І тільки в минулому році – головним чином завдяки зусиллям активісток – у Херсоні з’явився Кризовий центр для постраждалих від домашнього насильства.

Голова правління ГС «Мережа правового розвитку» Наталія Бімбірайте розказала про велику кількість звернень за правовою допомогою жінок, які знаходяться у важному стані через домашнє насильство, а Марина Єлисєєва пояснила, що з початку 2018 року жертви домашнього насильства отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто складення процесуальних документів, представлення інтересів у суді та захист.

Тож феміністичний марш – це і протест проти домашнього насильства, за яке в законодавстві немає достатнього покарання», – підкреслила менеджерка Херсонського кризового медіа-центру Галина Бахматова, підводячи підсумки роботи.

Вона зазначила, що фемінізм – це боротьба жінок за власні права, яка триває багато століть, завдяки чому жінки мають сучасні права, які вже зараз здаються одвічними, невід’ємними і звичайними.

Але ми не мали би цих прав без фемінізму, – наголосила Галина Бахматова. – Багато хто з чоловіків сьогодні заявляють про себе: я – фемініст, тому що підтримує рівність прав жінок і чоловіків як загальнолюдських прав. І вони також виходять на феміністичні марші заради жінок. Виходять на такі марші й успішні та щасливі в усіх сенсах жінки заради солідарності та синергії та щоб підтримати тих, кому не так повезло».

Варто сказати, що активну участь у Феміністичному марші, який пройшов у Херсоні 8 березня, взяла Марина Єлисєєва разом з колежанками, які в рамках тематичної правопросвітницької кампанії щодо запобігання та протидії ґендерному та домашньому насильству пройшли від площі Свободи до ККЗ «Ювілейний», а потім долучилися до перегляду документального фільму «Жіноча солідарність», побували на відкритті виставки «Жінки-художниці 19-20 століть» і прослухали лекцію «Культура згоди» в офісі БО «Інша».

Фото Вячеслава Гусакова