назад
26.02.19

Правопросвітницька лекція у Броварському професійному ліцеї

    20.02.2019, представниками Броварського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Катериною Лиско та Аліною Сердюк проведено лекцію на тему: «Виборчі права громадян та способи їх захисту» для студентів 3 курсу Державного професійно-технічного навчального закладу «Броварський професійний ліцей».

Під час лекції студентів проінформовано про:

  • реалізацію виборчих прав;
  • способи захисту виборчих прав;
  • порядок голосування на виборах;
  • процедуру перевірки включення себе до Державного реєстру виборців та списків виборців на виборчих дільницях;
  • порядок зміни місця голосування без зміни виборчої адреси, відповідальність за порушення законодавства про вибори Президента України.

    “Слід перевірити й достовірність ваших даних, адже внести необхідні зміни можна не пізніше, як за 5 днів до голосування. У день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться”.

 

 

 

    Також кожен громадянин має право заздалегідь дізнатися, чи включений він до списку виборців на дільниці, за котрою він закріплений. Це можна зробити, завітавши особисто до відділу ведення Державного реєстру виборців або до дільничної виборчої комісії. Перевірити себе у списках виборців можна також онлайн, скориставшись сайтом www.drv.gov.ua.
    Представники центру нагадали студентам і про відповідальність виборців у разі їх підкупу. Так, прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних із реалізацією свого виборчого права, караються штрафом або виправними роботами або ж навіть обмеженням волі.

    У ході лекції студенти задавали питання, які їх цікавили та активно приймали участь в обговоренні, оскільки в 2019 році вони будуть вперше реалізовувати своє право голосу на виборах Президента України.