назад
05.12.16

Правопросвітницька робота Петриківського бюро правової допомоги

0 02 05 031fdf685224577323dac9fbf9db8e53c4b3ed83090cf9abc6434d5752349745 full24 листопада 2016 року заступник начальника Петриківського бюро правової допомоги Дніпродзержинського місцевого центру з надання БВПД Лариса Орел разом з головою Іванівської сільської ради Володимиром Чернуським провели виїзний прийом у селі Хутірське.

Для посадових осіб Хутірської  сільської ради фахівці бюро принагідно провели тренінг на тему «Організація надання безоплатної правової допомоги у громадах». Серед питань, які найбільше цікавили громадян, що прийшли на прийом, були: реєстрація права власності на будинок, договір купівлі-продажу, договір довічного утримання.   

Так, мешканка Хутірського, Світлана Павлівна, звернулась із питанням щодо нюансів оформлення договору довічного утримання. Фахівець бюро пояснила, що  відповідно до статті 744 Цивільного кодексу України (далі-ЦК) за договором  довічного  утримання  одна   сторона передає  другій  у  власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме  майно,  взамін  чого  набувач зобов’язується  забезпечувати  відчужувача  утриманням  та   (або) доглядом довічно.

  Договір довічного утримання укладається у письмовій формі, підлягає  нотаріальному  посвідченню та державній  реєстрації  (стаття  745  ЦК).  У  випадку недодержання встановленої форми укладення договору довічного утримання він вважається недійсним.

  Договір має свої особливості. Майно переходить у власність набувача, проте розпоряджатися таким  майном набувач за життя відчужувача не зможе. Зобов’язання  з  довічного  утримання  мають особистісний характер,   оскільки   встановлюються  щодо  конкретно  визначеної фізичної особи. Договір  довічного утримання також може бути укладений на користь третьої особи,  якій набувач  повинен  надати  довічне утримання та догляд. Слід зауважити, що договір  носить  тривалий  характер  та  вимагає   від набувача постійного і систематичного виконання своїх обов’язків.

   Предметом договору може бути як житловий будинок або його частина, квартира або її частина так і інше  нерухоме  майно (земельна ділянка,  садовий будинок, дача тощо), рухоме  майно,  що  має значну цінність (транспортні  засоби,  антикварні  речі,  твори   мистецтва, цінні папери тощо).

Нагадуємо, Петриківське бюро правової допомоги Дніпродзержинського місцевого центру з надання безоплатної  вторинної правової допомоги  працює за адресою: смт. Петриківка пр. Петра Калнишевського,69 каб. 206,208. 

Графік роботи: з 8.00 до17.00, з перервою на обід з 12.00 до12.45,  п’ятниця з 8.00 до 15.45. Контактний телефон бюро 0563424652.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси  центрів та бюро  у усіх регіонах України: 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних  телефонів в межах України).