назад
28.07.17

Правопросвітницька робота з громадськими ініціативами як інструмент посилення правової спроможності Конотопської громади

KoM 2017 28 07 Konotop posylennya pravovoj spromoznosty grom ad127 липня на базі Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбулася зустріч начальника відділу правопросвітництва Валентини Волік із представником ініціативної групи з питань захисту прав представників сімей, у яких проживають діти з інвалідністю з дитинства Тетяною Писанкою.

На цьому етапі своєї діяльності представники громадської ініціативи займаються вирішенням питань забезпечення життєво необхідними ліками дітей з інвалідністю за рахунок бюджету. Вони потребують постійного правового супроводу на етапі вироблення алгоритму дій та правильному написанні звернень до лікарняної установи міста, зрозумілому викладенні вимог до органів місцевого самоврядування та депутатів міської ради. В першу чергу, ці  питання потребують первинної правової допомоги, а саме роз’яснення та допомоги в складанні необхідних документів – звернень, заяв, скарг.

В українському контексті посилення правової спроможності (Legal Empowerment) зараз надзвичайно на часі. Перш за все, тому, що воно може відігравати дуже важливу трансформаційну роль в умовах, коли саме ця трансформація по суті є умовою виживання і розвитку для нашого суспільства. На практиці – це про розуміння своїх прав усіма громадянами. Посилення правових можливостей, знання і практичне знання, убезпеченість кожного як громадянина щодо його прав – дає можливість відчути громадянську гідність. Збільшення правової спроможності громади, яка знає і готова захищати свої права, може бути одним з дієвих способів протидії недоброчесній поведінці та корупції. Небайдужість громадськості та публічний контроль за діяльністю органів влади, суттєво сприяють прозорості й підзвітності та зменшують можливості для корупції. Використання альтернативних і в той же час ефективних механізмів вирішення питань є важливим чинником впливу на ті корупційні традиції, які існують у суспільстві, а особливо в невеликих містах. Сторони обговорили питання можливої реєстрації в майбутньому громадської організації батьків дітей з інвалідністю та спільної діяльності з питань захисту медичних прав дітей та забезпечення їх життєво необхідними ліками згідно чинного законодавства.

У процесі спілкування було вироблено алгоритм дій з вирішення питань представників громадської ініціативи, надано допомогу в написанні звернень до органів місцевої влади та спрямовано для інформаційної підтримки до громадської організації «Філософія здоров’я», яка займається захистом прав пацієнтів та паліативних хворих. Також було надано інформаційні матеріали з контактами місцевого центру для розповсюдження серед усіх представників ініціативи.

Довідково:

Адреса центру: 41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43

Телефон (05447) 6-23-47

Електронна пошта центру: konotop.sumy@legalaid.gov.ua

Юрисдикція Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

м. Конотоп та Конотопський район,

м. Буринь та Буринський район,

м. Ромни та Роменський район,

Липоводолинський та Недригайлівський райони Сумської області.

Телефон єдиної системи безоплатної правової допомоги: 0(800) 213 103.