назад

Правопросвітницькі лекції у навчальних закладах – можливість сповістити якомога більше молоді про безоплатну правову допомогу

28.03.2017 - leksia 5Один із аспектів усебічного розвитку особистості – висока правова культура. Не можна вважати фізично здорову людину гармонійно розвиненою, коли вона порушує закони та права. Тому правопросвітницькі лекції – це можливість сповістити якомога більше молоді про нове зі сфери захисту прав, свобод, впровадження реформ та законодавства в цілому.

21 березня начальник Брусилівського бюро правової допомоги Юрій Ободзінський спільно з провідним спеціалістом відділу надання соціальних послуг Брусилівського районного центру зайнятості Людмилою Левківською провели лекцію у Хомутецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів на тему: «Порядок звернення до суду та доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України» та «Професії майбутнього» для викладачів та старшокласників школи.

Під час лекції начальник бюро правової допомоги розповів про функціонування системи БПД в Україні, приділивши особливу увагу діяльності Житомирського місцевого центру з надання БВПД та бюро правової допомоги. Детальніше начальник Брусилівського бюро зупинився на послугах, які можна отримати за допомогою електронних сервісів Міністерства юстиції.

«Безкоштовно та швидко ви можете переглянути державний реєстр речових прав на нерухоме майно; реєстр підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство; реєстр громадських об’єднань; єдину базу даних електронних адрес, номерів факсів, телефаксів суб’єктів владних повноважень; реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення; єдиний реєстр нотаріусів тощо», – зауважив начальник Брусилівського бюро правової допомоги.

Також Юрій Ободзінський розповів учням про професію юриста, вказавши плюси та мінуси професії, у яких установах може працювати юрист, якими якостями він повинен володіти, а також назвав найавторитетніші учбові заклади в яких можна здобути цю професію.

28.03.2017 - leksia 4

Брусилівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Брусилів, вул. Лермонтова, 3, тел.:(04162) 3-00-95.

«Безоплатна правова допомога – правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел», – з цього розпочала лекцію для студентів Новочорторийського державного аграрного технікуму начальник Любарського бюро правової допомоги Олена Зубко.

Також у лекції взяли участь провідний фахівець соціальної роботи Любарського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, інспектор ювенальної превенції Любарського відділення поліції Бердичівського ВП ГУНП у Житомирській області, інспектор Любарського районного сектору з питань пробації, представники ГО «АСЕТ».

«Ніколи не буде зайвим повторити свої права та обов’язки, подивитися на проблеми зі сторони та зробити для себе висновки. Незнання не звільняє від відповідальності, а знання навпаки перетворюються на силу. Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна через мережу центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та їх структурні підрозділи – бюро правової допомоги. Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103», – зазначила начальник Любарського бюро правової допомоги Олена Зубко.

28.03.2017 - leksia 2

Любарське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Любар, вул. Миру (Кірова), 20, тел.:(04147) 2-10-62.

22 березня фахівці Андрушівського бюро правової допомоги Катерина Кривошей та Ярослав Проценко відвідали Андрушівську гімназію, де разом із вчителем правознавства провели пізнавальну лекцію для учнів 8-их класів на тему: «Конвенція ООН про права дитини».

Особливу увагу працівники бюро приділили статті 11 Конвенції, яка зобов’язує держав-учасниць вживати заходів для боротьби з незаконним переміщенням і неповерненням дітей із-за кордону; статті 33, яка закріплює право на захист держави від незаконного зловживання алкоголю, наркотиків та тютюну; статті 38, в якій передбачено обов’язок держав вживати всіх заходів для забезпечення того, щоб особи, які не досягли 15-річного віку, не брали безпосередньої участі у воєнних діях.

28.03.2017 - leksia 1

«Конвенція про права дитини – це правовий документ міжнародного значення, в якому визначаються права і свободи дітей, які проживають у країнах, що ратифікували дану конвенцію. Конвенція про права дитини – це перший міжнародний документ, якому було присвоєно обов’язковий характер», – зазначила начальник Андрушівського бюро Катерина Кривошей.

У ході лекції учні брали активну участь в обговорені питань, що стосуються їхніх прав, передбачених Конвенцією, давали відповіді на запитання працівників центру та ставили власні питання на які лектори охоче відповідали. Також учням розповіли про діяльність Андрушівського бюро та роздали брошури, де детально описано порядок отримання громадянами безоплатної правової допомоги.

Андрушівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Андрушівка, пл. Т. Г. Шевченка, 1, тел.:(04136) 2-10-77.