назад
21.06.18

Правопросвітницькі заходи Другого полтавського місцевого центру задля посилення правових можливостей населення

2pmz 006

        У рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», 19 червня 2018 року, фахівці Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД Анастія Гречка та Андрій Свєшніков провели на базі Державної установи «Полтавська виправна колонія  (№ 64)» лекцію бесіду на тему «Звільнення від покарання та його відбування».

 

Також по завершенню заходу працював дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги, кожен бажаючий мав можливість отримати юридичну консультацію. Питання, з якими звертались громадяни стосувались виконання вироку суду в частині цивільного позову, склад спадкового майна, підстави позбавлення батьківських прав.

        Крім того, Андрій Свєшніков провів робочу із старшим інспектором з питань підготовки засуджених до звільнення Державної установи «Полтавська виправна колонія (№ 64)» Іриною Каневською сторони обговорили напрямки співпраці, шляхи підвищення правової освіченості громадян, в свою чергу фахівець центру забезпечив установу роздатковим матеріалом (буклетами, плакатами).2pmz 005

Цього ж дня, заступниця начальника Зіньківського бюро правової допомоги Катерина Суконька взяла участь у роботі дистанційного пункту доступу до БПД на базі Зіньківського районного сектору з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України. Актуальними для відвідувачів пункту були питання стосовно порядку відновлення втраченого паспорта громадянина України та ін.19.06.2018 zinkiv

Юрист роз’яснила що відповідно до ст.198 Кодексу України про адміністративні правопорушення, умисне зіпсуття паспорта чи недбале зберігання паспорта, що спричинило його втрату – тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також фахівчиня бюро зазначила, що в разі якщо паспорт був втрачений, не вагаючись, необхідно звернутися до найближчого відділу поліції та подати заяву про втрату паспорта. Це необхідно для того щоб убезпечити себе від шахраїв, які можуть оформити кредит на паспортні дані особи, яка втратила паспорт.

Крім того, про втрату паспорта необхідно повідомити територіальний підрозділ Державної міграційної служби за місцем свого проживання. У разі потреби, громадянину видадуть тимчасове посвідчення, що підтверджує його особу.

По завершенні консультування Катерина Суконька провела у Зіньківському районному секторі з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України інформаційну лекцію на тему «Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх».

Працівниця бюро детально охарактеризувала розділ Кримінального кодексу України стосовно особливостей кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх та розповіла про види покарань які можуть бути застосовані до неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину. Отже, до неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі основні види покарань: штраф, громадські роботи, виправні роботи, арешт, позбавлення волі на певний строк.

До неповнолітніх можуть бути застосовані додаткові покарання у виді штрафу та позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Нагадуємо, що Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Європейська 37/40, тел.. (0532) 56-02-88.

Зіньківське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: (05353) 3-34-74 .