назад

Правопросвітницький семінар для людей з обмеженими фізичними можливостями

5viber imageЗ метою забезпечення доступу до правової допомоги найбільш вразливих верств населення та ознайомлення з механізмом реалізації такого права в.о. директора Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Кудрицька та головний спеціаліст відділу правопросвітництва Світлана Прус взяли участь у семінарі для людей з обмеженими фізичними можливостями, який відбувся 01 грудня 2016 року у приміщенні Луцького районного центру зайнятості.

Ольга Кудрицька поінформувала присутніх про систему безоплатної правової допомоги в Україні, акцентувавши увагу на категоріях питань, з якими найчастіше звертаються громадяни до місцевого центру, надала роз’яснення стосовно різниці між первинною та вторинною правовою допомогою та які послуги включає кожна із них. Присутнім роз’яснили, які категорії населення мають право та є суб’єктами безоплатної вторинної правової допомоги, а також процедуру прийняття звернень для отримання такої допомоги особами з обмеженими фізичними можливостями.
Присутніх цікавили питання порядку отримання путівок на санаторно-курортне лікування, безкоштовного проїзду в громадському транспорті, змін у призначенні допомоги по інвалідності у зв’язку з підняттям прожиткового мінімуму.1viber image
По закінченню семінару до працівників Луцького місцевого центру звернулася громадянка Р. для надання роз’яснень щодо переліку соціальних виплат для осіб з ІІІ групою інвалідності. Стосовно поставленого питання інформуємо наступне.
Згідно Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», державна соціальна допомога таким особам надається щомісяця у грошовій формі.
Відповідно до вказаного Закону з дня звернення до Управління пенсійного фонду за місцем реєстрації особам з III групою інвалідності призначаються такі види державної соціальної допомоги:
1. державна соціальна допомога інвалідам;
2. державна соціальна допомога на догляд.
Державна соціальна допомога інвалідам призначається на весь час інвалідності, встановленої органами медико-соціальної експертизи.
Зокрема для людей з III групою інвалідності розмір такої допомоги становить – 60% від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.4viber imageУ разі зміни групи інвалідності допомога в новому розмірі призначається з дня зміни групи інвалідності, якщо така зміна приводить до збільшення розміру, то з місяця, наступного за тим, у якому встановлена нова група інвалідності.
Державна соціальна допомога на догляд призначається інвалідам III групи, які є одинокими та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду.

Довідково:
Для забезпечення та реалізації своїх прав, громадяни можуть звернутися до Луцького місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7, або зателефонувавши за номером телефону: (0332) 77-07-17.