назад

Правопросвітницький захід у дитячому оздоровчому закладі «Лісовий берег»

10.08.2017 - ditu 4З метою профілактики негативних явищ та розширення доступу до безоплатної правової допомоги та поширення інформації про можливість її надання, 9 серпня заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська спільно з інспектором із зв’язків з громадськістю УПП у м. Житомирі, лейтенантом Сергієм Жуковецьким та сержантом Управління патрульної поліції у м. Житомирі ДПП Світланою Зиляк взяли участь у виїзді мобільного консультаційного пункту соціальної роботи до сезонного дитячого оздоровчого закладу «Лісовий берег», де відпочивають діти з Луганської області. Виїзд організований Житомирським обласним центром соціальних служб для дітей, сім`ї та молоді.

Для початку заступник директора Регіонального центру Наталія Радушинська розповіла дітям про специфіку професії юриста, пояснила окремі статті Конвенції ООН про права дитини та Конституції України, а також інші нормативно-правові акти, які діють на території нашої держави, що захищають права дитини. Одним із таких є Закон України «Про охорону дитинства».

Окрему увагу зосередила на необхідності знати свої права та куди звертатися за безоплатною правовою допомогою, розуміти свої обов’язки, але не порушувати права інших.

10.08.2017 - ditu 1

«Якщо вам виповнилося 14 років, ви можете: самостійно звертатися до суду за захистом своїх прав та інтересів; подавати позов про позбавлення своїх батьків батьківських прав, якщо вони порушують ваші права та знущаються над вами; звертатися до суду про скасування усиновлення та визнання його недійсним; самостійно визначити своє місце проживання з одним із батьків; брати участь в укладанні договору про припинення права на аліменти для вас у зв’язку з передачею прав на будинок/квартиру або земельну ділянку; самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами; займатися творчою діяльністю», – відмітила Наталія Радушинська.

Також заступник директора Регіонального центру поінформувала про мінімальний вік, з настанням якого дітей можна притягнути до відповідальності та пояснила різницю між адміністративною та кримінальною відповідальністю.

Представники патрульної поліції у м. Житомирі роз’яснили дітям основні положення Закону України «Про Національну поліцію» та розповіли про права та обов’язки, якими наділена особа, яка є затриманою за вчинення адміністративного правопорушення та як спілкуватися з поліцією.

10.08.2017 - ditu 3

Також дітям роздали інформаційний буклет  Твої права – твій захист: правові орієнтири для кожної дитини, розроблені Координаційним центром з надання правової допомоги за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

10.08.2017 - ditu 2

Такі правопросвітницькі заходи сприяють підвищенню рівня правової обізнаності населення, допомагають дітям набути елементарні знання про найважливіші закони нашої держави, сприяють виробленню вміння використовувати ці знання у повсякденному житті.

10.08.2017 - ditu 4

За отриманням безоплатної правової допомоги житомиряни та жителі області можуть звертатися до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:
Бердичівський місцевий центр – м. Бердичів, вул. Чорновола, 9, тел.: (04143) 4-14-42
Житомирський місцевий центр – м. Житомир, вул. Гагаріна, 47, тел.: (0412) 43-01-76
Коростенський місцевий центр – м. Коростень, вул. Сосновського, 28-Г, тел.: (04142) 5-09-45,49
Новоград-Волинський місцевий центр – м. Новоград-Волинський, вул. Івана Франка, 31-А, тел.:(04141) 2-15-82

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.