назад

Правопросвітницький захід у дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Орлятко»

13.07.2017 - inform 1Сьогодні вже не достатньо просто змінювати світ в інтересах дітей. Сьогодні мова йде про те, щоб змінювати світ разом із дітьми. Настав час перейти від доброчинності стосовно дітей до визнання того, що кожна дитина, як і кожна людина, має власні права. Тому, з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги та поширення інформації про можливість її надання, 13 липня в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська спільно з сержантом Управління патрульної поліції у м. Житомирі ДПП Світланою Зиляк відвідали комунальний дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Орлятко» Житомирської обласної ради. Захід організований Житомирським обласним центром соціальних служб для дітей, сім`ї та молоді.

Для початку в. о. директора Регіонального центру розповіла дітям про специфіку професії юриста, пояснила окремі статті Конвенції ООН про права дитини та Конституції України, а також інші нормативно-правові акти, які діють на території нашої держави, що захищають права дитини. Одним із таких є Закон України «Про охорону дитинства».

Окрему увагу зосередила на необхідності знати свої права та куди звертатися за безоплатною правовою допомогою, розуміти свої обов’язки, але не порушувати права інших.

13.07.2017 - inform 4

«Завданням закону є розширення соціально-правових гарантій дітей, забезпечення фізичного, інтелектуального, культурного розвитку молодого покоління, створення соціально-економічних і правових інститутів з метою захисту прав і законних інтересів дитини в Україні, – відмітила Наталія Радушинська.Такі правопросвітницькі заходи сприяють підвищенню рівня правової обізнаності населення, допомагають дітям набути елементарні знання про найважливіші закони нашої держави, сприяють виробленню вміння використовувати ці знання у повсякденному житті».

13.07.2017 - inform 3

Також Наталія Радушинська поінформувала про мінімальний вік, з настанням якого дітей можна притягнути до відповідальності та пояснила різницю між адміністративною та кримінальною відповідальністю.

Сержант Управління патрульної поліції у м. Житомирі роз’яснила підліткам основні положення Закону України «Про Національну поліцію» та розповіла про права та обов’язки, якими наділена особа, яка є затриманою за вчинення адміністративного правопорушення та як спілкуватися з поліцією.

13.07.2017 - inform 2

За отриманням безоплатної правової допомоги житомиряни та жителі області можуть звертатися до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:
Бердичівський місцевий центр – м. Бердичів, вул. Чорновола, 9, тел.: (04143) 4-14-42
Житомирський місцевий центр – м. Житомир, вул. Гагаріна, 47, тел.: (0412) 43-01-76
Коростенський місцевий центр – м. Коростень, вул. Сосновського, 28-Г, тел.: (04142) 5-09-45,49
Новоград-Волинський місцевий центр – м. Новоград-Волинський, вул. Івана Франка, 31-А, тел.:(04141) 2-15-82

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.