назад

Правопросвітництво для клієнтів пробації щодо виборчих прав

1Івано-Франківським міськрайонним відділом філії Державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області спільно з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області та Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа ОПОРА» 6 березня  проведено  правопросвітницький захід для клієнтів пробації на тему «Виборче право громадян та правові наслідки у разі їх порушення».

На зустрічі розглянули механізм забезпечення конституційних прав громадян на участь у виборах: загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування. А також, право на участь у виборах внутрішньо переміщених осіб, обговорили законодавство про вибори Президента України, процедуру голосування, алгоритм дій у разі порушення таких прав.

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення якості її надавачів Регіонального центру з надання БВПД в області Мирослава Аннюк розповіла присутнім про порядок голосування, в тому числі, внутрішньо переміщених осіб. Вона зазначила, що 25 березня 2019 року внутрішньо переміщені особи (ВПО) можуть подати заяви про тимчасову зміну місця голосування за спрощеною процедурою.

Для цього потрібно:

  1. Знайти відділення ведення Державного реєстру виборців, яке буде найближчим до вас на день проведення виборів, або за місцем реєстрації як ВПО.
  2. Взяти паспорт громадянина України (обов’язково) і довідку внутрішньо переміщеної особи (бажано) й звернутися до обраного відділення ведення Державного реєстру виборців.
  3. У відділенні написати заяву про зміну місця голосування. Відповідно до Постанови ЦВК від 5 вересня 2018 року №129, виборці, чия виборча адреса знаходиться на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, можуть не додавати до заяви документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.
  4. На підставі поданої заяви одразу отримати посвідчення, яке підтверджує тимчасову зміну місця голосування. Посвідчення діятиме у день проведення виборів Президента України саме на тій виборчій дільниці, яку ви обрали. У разі якщо буде оголошено другий тур виборів, цю процедуру треба буде повторити.

2

Громадський омбудсмен з виборчих прав ВГО «Громадянська мережа ОПОРА» Зорян Пілянський надав присутнім інформацію про виборче право громадян, правові наслідки у разі їх порушення та розповів як діяти у разі виявлених порушень.

Тема зустрічі викликала жваві дискусії та чимало запитань у присутніх.


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)