назад
29.03.17

Правопросвітництво для мешканців Зіньківщини

Voenkomat Zinkiv 27.03.2017

Продовжується робота фахівців системи БВПД Полтавщини щодо підвищення правової спроможності територіальних громад. З цією метою використовується різноманітні форми заходів для широких  верств населення, що сприяє не лише доступу до безоплатної правової допомоги, налагодженню партнерських зв’язків, а й інформуванню громадян про їх права та механізми  реалізації. Так,  фахівці Зіньківського бюро правової допомоги провели низку заходів задля посилення правової спроможності жителів району.

Так, 27 березня 2017 року заступник начальника Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко провів робочу зустріч з військовим комісаром Зіньківського районного військового комісаріату підполковником Олегом Івахном, в ході якої розповів про систему безоплатної правової допомоги, діяльність та основні завдання Зіньківського бюро правової допомоги.

Під час зустрічі обговорили проблемні питання, які виникають у військовослужбовців та основні напрямки співпраці, зокрема проведення спільних заходів та надання безоплатної правової допомоги ветеранам війни, учасникам АТО та членам сімей загиблих. Разом з тим, Сергій Корнійко поінформував про зміни, які були внесені до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.Насамперед це особи, які претендують на отримання статусу ветерана війни, у тому числі учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надається не лише з питань їх соціального захисту, як це було раніше, а з будь-яких питань.

Зіньківське бюро продовжує налагоджувати співпрацю з органами місцевого самоврядування з цією метою 28 березня 2017 року заступник начальника Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко провів робочу зустріч з головою Проценківської сільської ради Володимиром Литвиненком.Robocha zustrich golova Procenki 28.03.2017

Фахівець бюро під час зустрічі поінформував голову сільської ради про основні завдання Зіньківського бюро правової допомоги та про можливість громадян скористатися електронними сервісами Міністерства юстиції України безпосередньо в приміщенні бюро.

У ході зустрічі Сергій Корнійко обговорив з очільником сільської громади напрямки спільної роботи щодо посилення правової спроможності населення Проценківської сільської ради та забезпечення рівного доступу мешканців села до правосуддя, зокрема перспективи підписання меморандуму про співпрацю з сільською радою та облаштування на базі ради дистанційного пункту з надання безоплатної правової допомоги.

По закінченню зустрічі працівник бюро надав сільському голові методичну допомогу стосовно процедури електронного декларування.

Цього ж дня, заступник начальника Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко провів для учнів 9-х класів – членів клубу «Феміда» на базі Зіньківської центральної районної бібліотеки ім. В.Г. Короленка заняття на  тему «Шлюб та сім’я».Biblioteka Zinkiv 28.03.2017

Фахівець бюро розповів дітям, що шлюб це сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Разом з тим працівник бюро роз’яснив присутнім деякі положення Сімейного кодексу України та інших нормативно правових актів, які безпосередньо регулюють сімейні відносини.

Умовами вступу до шлюбу є досягнення шлюбного віку (18 років для чоловіків та жінок) та вільна згода жінки та чоловіка. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Жінка та чоловік можуть одночасно перебувати тільки в одному шлюбі. Не є підставою для виникнення у чоловіка і жінки прав та обов’язків подружжя: проживання однією сім’єю без шлюбу, релігійний обряд шлюбу (крім випадків, коли цей обряд відбувся до створення або відновлення державних ОРАЦС).

Працівник бюро також поінформував присутніх про права та обов’язки подружжя та про права та обов’язки дітей в сім’ї. По завершенню заняття діти з допомогою фахівця бюро вирішували ситуаційні завдання, які безпосередньо стосувалися сімейних відносин та сімейного права.Biblioteka Zinkiv 28.03.2017 2

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до Зіньківського бюро правової допомоги за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: 3-34-74, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).