назад

Правопросвітництво для осіб засуджених до покарань без позбавлення волі

57-1Цього року Всеукраїнський тиждень права у Вижницькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги розпочався із правопросвітницького заходу. 4 грудня 2017 року із засудженими до покарань без позбавлення волі спілкувались фахівці системи безоплатної правової допомоги.

Хто має право на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу? Ці питання цікавили громадян, що перебувають на обліку у Вижницькому секторі з питань пробації. Також вони розпитували про зміни, які вступили у силу з прийняттям Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування”.

Під час заходу присутні мали змогу поспілкуватись не лише із фахівцями системи безоплатної правової допомоги, а й працівниками районного центру зайнятості. «Статусу безробітного може набути особа працездатного віку до призначення пенсії, яка через відсутність роботи немає заробітку або інших передбачених законодавством доходів, такий статус надається особам за їх особистою заявою у разі відсутності підходящої роботи з першого дня реєстрації у центр зайнятості, незалежно від зареєстрованого місця проживання чи місця перебування», – пояснив начальник Вижницького районного центру зайнятості Юрій Никифоряк.

Також під час зустрічі мова йшла про пенсійну реформу. Для виходу на пенсію потрібно буде подбати про наявність страхового стажу (тобто періоду, за який людина або її роботодавець сплачували страхові внески до Пенсійного фонду України). «Мінімальний розмір пенсії за віком буде нараховуватися за наявності страхового стажу в чоловіків – 35 років, у жінок – 30 років», – наголосила Людмила Мацюк.

По завершенню присутнім надали необхідну контактну інформацію.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).