назад
25.09.17

Правопросвітництво на теренах Диканщини

21092017 duk

 

21 вересня 2017 року в рамках проекту «Я маю право», з метою інформування громадян та аграріїв Диканського району щодо забезпечення захисту їх прав від спроб рейдерських захоплень землі чи урожаю, на базі Великобудищанської сільської ради працював виїзний мобільний пункт доступу до безоплатної правової допомоги.

В роботі пункту взяли участь директор Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Бубир та начальник Диканського бюро правової допомоги Олександр Олійник.

Фахівці системи безоплатної правової допомоги провели робочу зустріч з Великобудищанським сільським головою Христиною Покутньою, директором Приватного агропідприємства «Диканське» Ігором Бєлим та працівниками сільської ради, під час якої обговорили шляхи протидії порушенням земельного законодавства та реалізацію заходів щодо захисту прав агровиробників. Присутніх ознайомлено з основними аспектами права на безоплатну правову допомогу і порядком його реалізації, а також поінформовано про роботу місцевого центру і бюро правової допомоги.

В рамках заходу Людмила Бубир і Олександр Олійник провели особистий прийом громадян на базі сільської ради, під час якого місцеві жителі мали змогу отримати фахові юридичні консультації і роз’яснення, а також звернутися за безоплатною правовою допомоги.

Громадян зокрема цікавило питання пов’язане з процедурою укладення договору оренди землі. У своїх роз’ясненнях Людмила Бубир зазначила: «Дані правовідносини врегульовані Законом України «Про оренду землі», Земельним та Цивільним кодексами України. Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів України. Укладення договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку».

Цього ж дня директор Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Бубир провела робочу зустріч з директором Диканського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Ольгою Кабак, в рамках якої було укладено меморандум про співпрацю між установами.21092017 duk3

Сторони домовилися продовжувати активну співпрацю у сфері правопросвітництва соціально вразливих верств населення шляхом проведення спільних заходів та виїздів «соціальних офісів» у віддалені населені пункти району з залученням юристів Диканського бюро правової допомоги.

Також 21 вересня 2017 року відбулося засідання Диканської районної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення, в якому взяв участь начальник Диканського бюро правової допомоги Олександр Олійник та доповів присутнім про роботу бюро щодо надання потребуючим верствам населення безоплатної первинної та вторинної правової допомоги. Також керівник бюро презентував макет інформаційних брошур правової тематики, розроблених фахівцями бюро для виготовлення та розповсюдження серед місцевих жителів. За результатами засідання було вирішено рекомендувати виготовити дані брошури за рахунок коштів, передбачених Програмою правової освіти населення Диканського району на 2017-2021 року.

Крім того, цього дня головний спеціаліст бюро Людмила Маценко провела лекцію-бесіду на тему «Особливості застосування амністії в Україні» для суб’єктів Диканського районного сектору (з питань пробації) Північно-Східного міжрегіонального правління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції. У ході заходу працівник бюро поінформувала присутніх про поняття «амністія», порядок її застосування в Україні, а також про набуття чинності Законом України «Про амністію у 2016 році» та категорії осіб, які підпадають під його дію.21092017 duk4

Нагадуємо, що кожен може отримати безоплатну правову допомогу та скористатися електронними сервісами Міністерства юстиції України, звернувшись до Диканського бюро правової допомоги за адресою: смт. Диканька, вул. Гоголя, 1 (2 поверх), контактний номер телефону (05351) 9-73-53, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).