назад

Правопросвітництво Полтавського місцевого центру у Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги

10 грудня 2019 року фахівець безоплатної правової допомоги у м. Полтава Андрій Свєшніков на базі Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського провів для учнівської молоді правопросвітницький захід до Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги на тему «Безоплатна правова допомога доступна кожному».

Представник безоплатної правової допомоги пояснив у чому полягає надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

«Безоплатна первинна правова допомога охоплює такі види правових послуг, як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Безоплатна вторинна правова допомога включає захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру» – зазначив Андрій Свєшніков. 

Цього ж дня представники безоплатної правової допомоги провели екскурсію в установі, де відвідувачі мали змогу ознайомитись з роботою Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Як посилити юридичний клінічний рух, об’єднати зусилля провайдерів безоплатної правової допомоги, представників професійної юридичної спільноти у наданні правових послуг? Ці та інші питання обговорили 10 грудня під час робочої зустрічі фахівчині безоплатної правової допомоги Полтавщини Людмила Бубир та Світлана Чернова з представником Юридичної клініки Полтавського юридичного інституту Олексієм Зубом. Учасники домовилися про майбутню співпрацю та взаємодію в напрямках інтегрування системи надання безоплатної правової допомоги в громади.

У Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги всі бажаючі також мали нагоду отримати безоплатні правові консультації у Тетяни Божко – адвоката БПД, яка співпрацює з Полтавським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Громадян цікавили питання визначення порядку користування квартирою для можливого подальшого оформлення з комунальними службами окремих договорів про надання послуг, успадкування майна за наявності кількох заповітів. Клієнти центру активно задавали адвокату запитання та прислухалися до її практичних порад.