назад

Правопросвітництво: створюємо умови для безпечної освіти

image1Створення належних умов для безпечної системи освіти є сьогодні одним із пріоритетних завдань як для освітян, так і правників. І правопросвітницька робота наших колег – важливий крок у цьому напрямку.

Так, 12 грудня в гімназії № 3 для педагогів, відповідальних за безпеку дітей, та заступників директорів з виховної роботи начальниця відділу Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко провела тематичну лекцію з протидії булінгу в рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та Всеукраїнського тижня права.

image2Учасники зустрічі обговорили багато важливих питань: види булінгу, форми прояву, відповідальність за насильство, але більш детально розбирались в причинах дитячої жорстокості. Серед яких Олена Іпатенко відзначила помилкове уявлення дітей про допустимість агресивної поведінки, бажання завоювати авторитет в очах однолітків та привернути увагу дорослих, компенсація за особистісні невдачі, нудьга, заздрість, злість, жорстокість, підлість, тиск та жорстоке поводження батьків.

«Ситуація в сім´ї, – підкреслила фахівчиня Регіонального центру, – взагалі має вирішальне значення для дитини і також є однією з причин агресивної поведінки. Якщо батьки скандалять в присутності дитини або з’ясовують стосунки рукоприкладством, така поведінка стає нормою, і дитина копіює модель своєї сім’ї. Разом з тим вседозволеність і велика кількість заборон також можуть розвивати агресію».

Зупинилась спікер й на чинниках, що призводять до агресії. Це культ насильства в суспільстві, негативний вплив ЗМІ, низький рівень культури і виховання, гіперопіка, комп´ютерні ігри з елементами жорстокості, приниження, байдужість з боку батьків тощо.

image3«Тож налагодження з дитиною довірчих відносин, аби не замовчувалися факти насильства, а також профілактична робота не тільки з дітьми, але і їх батьками, починаючи з дитячого садка та початкової школи, – ось що, на думку Олени Іпатенко, є важливою складовою з протидії булінгу, бо головною метою, якою керуються і правники, і освітяни, є захист дітей від насильства.

Презентацію Олени Іпатенко можна переглянути за посиланням:

https://drive.google.com/file/d/1dVHRtHGTNQZ4Vvl8DqBwemOdF-XkeV8k/view

Наприкінці заходу присутні дізналися про функціонування єдиного телефонного номеру безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (усі дзвінки безкоштовні в межах України та приймаються цілодобово) та Національної дитячої гарячої лінії: 0 800 500 225 (зі стаціонарних телефонів), 116-111 (з мобільних).

image4Слід сказати, що завдячуючи підтримці керівництва Управління освіти Херсонської міської ради майже в усіх навчальних закладах обласного центру оформлені правові куточки, які поповнюються інформаційними матеріалами – тематичними буклетами системи БПД та плакатами і пам´ятками, розробленими Міністерством юстиції в рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!».