назад
26.09.18

Правопросвітництво у центрах зайнятості

SuM 180918 01Однією із основних функцій системи безоплатної вторинної правової допомоги є правопросвітництво. У рамках підписаних меморандумів про співпрацю з центрами зайнятості фахівці Сумського місцевого центру з надання БВПД та відповідних бюро правової допомоги здійснюють активну правороз’яснювальну роботу для незайнятого населення.

На семінарах юристи знайомлять присутніх з тим, як працює система безоплатної правової допомоги та з можливістю громадян отримати безоплатну правову допомогу. Найпоширенішими темами семінарів є теми легальної зайнятості, трудових правовідносин, робота за кордоном, доступ осіб з обмеженими можливостями до системи БПД, порядок отримання безоплатної правової допомоги.

Зазвичай наприкінці заходу присутні в індивідуальному порядку отримують юридичні консультації від фахівця.

SuM 180918 02

Так, реалізуючи одну із провідних функцій бюро, Альона Бовкун, заступник начальника Білопільського бюро правової допомоги, на семінарах в Білопільській районній філії Сумського обласного центру зайнятості знайомить присутніх із системою БПД, трудовими гарантіями працівника при працевлаштуванні, розповідає про захист трудових прав та наголошує, за яких умов можна отримати адвоката за рахунок коштів держави.

SuM 180918 03

На семінарі в Сумському міському центрі зайнятості фахівчиня правової допомоги Олена Бондар розповідала про доступ осіб з обмеженим фізичними можливостями до системи безоплатної правової допомоги.

Що слід знати таким непрацездатним особам про правові можливості та правові гарантії.

Так, відповідно до статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом мають інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги особі необхідно звернутись в Центр та надати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер), а також документи, що посвідчують статус особи, а для осіб з інвалідністю – пенсійне посвідчення або довідка МСЕК про встановлення інвалідності та довідка про розмір пенсії.

Крім того, з метою спрощення доступу осіб з інвалідністю до безоплатної вторинної правової допомоги працівники центрів, за згодою, здійснюють виїзди за місцем проживання таких осіб.

По Україні функціонують кол-центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зателефонувавши за єдиним номером безоплатної правової допомоги в Україні – 0 800 213 103 особи, у тому числі з інвалідністю, можуть дізнатись інформацію щодо того, де можна отримати безоплатну правову допомогу, у чому вона полягає та що необхідно для її отримання.

Національне законодавство також передбачає пільги щодо сплати особами з інвалідністю судового збору. Відповідно до ЗУ «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються, зокрема:

позивачі – у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи;

особи, які страждають на психічні розлади, та їх представники у справах щодо спорів, пов’язаних з розглядом питань стосовно захисту прав і законних інтересів особи під час надання психіатричної допомоги;

інваліди Великої Вітчизняної війни;

інваліди I та II груп, законні представники дітей інвалідів і недієздатних інвалідів.

«Співпрацюючи таким чином, ми маємо на меті не тільки донести інформацію про право на безоплатну правничу допомогу, а й використовуючи юридичний інструмент, роз’яснити новели законодавства та дати відповіді на затребувані питання», – пояснює Олена Бондар, фахівчиня Сумського місцевого центру з надання БВПД.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Білопільське бюро правової допомоги –
41800, м. Білопілля, вул. Соборна, 53. тел. (05443) 9-10-87

Краснопільське бюро правової допомоги –
42400, смт Краснопілля, вул. Перемоги, 2. тел. (05459) 7-11-24, (05459) 7-11-74

Путивльське бюро правової допомоги –
41500, м. Путивль, пр-т Іоанна Путивльського, 46. тел. (05442) 5-48-44, (05442) 5-49-44

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, у межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.