назад
24.02.17

Правопросвітництво в районах задля підвищення правової спроможності громад

16.02.2017 kryglu stil RCZ

Правопросвітництво є одним із пріоритетних напрямків роботи системи БВПД в 2017 року, тому фахівці бюро правової допомоги Полтавщини постійно працюють в цьому напрямку.

Так, 16 лютого 2017 року у приміщенні Карлівського районного центру зайнятості відбувся круглий стіл для учасників АТО, що перебувають у статусі безробітних. У заході взяли участь директор Карлівського районного центру зайнятості Ірина Іщенко, начальник відділу персоніфікованого обліку управління соціального захисту населення Карлівської РДА Вікторія Ландар та начальник Карлівського бюро правової допомоги Юрій Ночовний.

Учасники бойових дій отримали інформацію про процедуру реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, центром зайнятості, правовий статус безробітного та методику пошуку роботи. Вікторія Ландар розповіла про пільги у сфері користування транспортом, у сфері комунальних послуг та державної допомоги під час навчання. Юрій Ночовний повідомив присутнім про місце знаходження, графік роботи та перелік послуг, які надає Карлівське бюро правової допомоги. Особливу увагу фахівець бюро звернув на тому, що внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, дозволили учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», отримати таку допомогу не лише з питань їх соціального захисту, як це було раніше, а з будь-яких юридичних питань. Після закінчення заходу учасники мали змогу отримати індивідуальні консультації та роз’яснення чинного законодавства.

Цього ж дня у Великобагачанському районному центрі зайнятості проведено плановий семінар на тему: «Оформлення спадку за заповітом та за законом», який провела фахівець Великобагачанського бюро правової допомоги» Тетяна Лисенко.  Учасниками семінару були особи, котрі перебувають на обліку, як безробітні. Представником Великобагачанського бюро наголошено присутнім різницю між отриманням спадку за законом та за заповітом, специфіку оформлення такого майна та терміни, в які необхідно виконати певні законні дії. По закінченні семінару присутнім наголошено на роботі бюро правової допомоги, на місці його розташування, графіку роботи та видах послуг.16022017sem nar centr zainyatost

16 лютого спеціаліст Гадяцького бюро правової допомоги Володимир Білоха провів робочу зустріч з директором Краснолуцької ЗОШ І-ІІ ступенів ім. Героя радянського союзу В.В.Овсяннікова Світланою Заколодяжною, в ході якої обговорили шляхи підвищення правової освіти учнів та вчителів та домовились про подальшу взаємодію та співпрацю.

Також, Володимир Білоха спільно з працівниками служби у справах дітей Гадяцької райдержадміністрації провів лекцію-бесіду для учнів 7-8 класів на тему: «Наші права – щасливе дитинство».

Фахівець бюро розповів про права і обов’язки підростаючого покоління та основні закони, що захищають дітей. Наприкінці учні активно задавали питання та обговорювали реалії сучасного законодавства.

17 лютого 2017 року в Чутівському районному центрі зайнятості фахівцями Чутівського бюро правової допомоги відбувся семінар на тему  «Особливості зайнятості молоді. Пенсійна реформа в Україні». В ході семінару присутнім запропоновали інформацію про методику, пошук роботи, основні положення Кодексу законів про працю України, Закону України «Про державний бюджет на 2017 рік», Закону України «Про пенсійне забезпечення». Крім зазначеного, учасникам семінару  наголосили на основних аспектах пенсійної реформи в Україні, а також завданнях, функціях, місцезнаходженні та розпорядку роботи бюро правової допомоги, послугах, що надаються та категоріях осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Окремо велася мова про зміни в законодавстві, які стосуються розширення даних категорій, що безпосередньо сприятимуть збільшенню доступності до БВПД. По закінченню семінару усі присутні мали змогу отримати відповіді на свої питання.17022017SeminarRCZ

Роз’яснюючу роботу у вигляді тренінгу на тему «Попередження насильства та жорстокості в сім’ї» провели під час батьківських зборів у Карлівській гімназії імені Ніни Герасименко фахівцями Карлівського бюро правової допомоги. Мета заходу – профілактика проявів насильства в сім’ї, запобігання жорстокому поводженню з дітьми, усвідомлення відповідальності батьків за виховання дітей, створення доброзичливої та відвертої атмосфери в родині. 

16 лютого 2016 року працівники Лохвицького бюро правової допомоги спільно з юрисконсультом Лохвицького районного центру зайнятості Анатолієм Головнею провели семінар-навчання для працівників Центру зайнятості. Мета семінару – ознайомити працівників із вимогами законодавства щодо боротьби з корупцією для запобігання корупційних діянь. У рамках надання методично-правової допомоги заступник начальника бюро Марія Туник довела до відома присутнім  інформацію про порядок декларування доходів отриманих у 2016 році, строки та шляхи подання декларацій.

Головний спеціаліст Лохвицького бюро правової допомоги Світлана Даниленко провела інформаційно-правову годину для студентів ІІ курсу Лохвицького технологічного технікуму Полтавської державної аграрної академії на тему: “Попередження правопорушень серед студентів». Фахівець бюро розповіла студентам про права й обов’язки неповнолітніх під час затримання чи арешту та про кримінальну відповідальність неповнолітніх.  Також акцентувала увагу на тому,  як допомогти дітям, які мають право на особливий захист та допомогу з боку держави. На зустрічі студенти отримали змістовну інформацію щодо прав, обов’язків та відповідальності.lohtecnikym

20 лютого 2017 року в Шишацькому районному центрі зайнятості з метою підвищення обізнаності проведено профінформаційний семінар для осіб, які перебувають на обліку як безробітні та осіб, які шукають роботу на тему «Легальна зайнятість». В ході семінару розкриті наступні питання: порядок укладення трудового договору; випробувальний термін та його тривалість; порядок розірвання трудового договору; трудові спори та порядок їх вирішення. Також присутніх ознайомили із змістом роботи бюро правової допомоги, порядком надання безоплатної правової допомоги та надані юридичні консультації.20022017sem nar centr zainyatost

Цього ж  дня відбувся семінар у Великобагачанському районному центрі зайнятості на тему: «Захист прав споживачів». Присутнім на семінарі, роз’яснено, які права та обов’язки мають громадяни, купуючи, або використовуючи продукцію. Представником бюро наголошено порядок обміну товару належної якості, а також дії споживачів у разі виявлення недоліку товару. Фахівець бюро ознайомила присутніх з переліком товарів, котрі не підлягають обміну відповідно до затвердженої Постанови Кабінету міністрів України № 172 від 19.03.1994 року. Присутнім нагадано, що за отриманням безоплатної правової допомоги особи можуть звернутися в Великобагачанське бюро правової допомоги.

20 лютого 2017 рокузаступник начальник Машівського бюро правової допомоги Максим Дворовенко провів виховну годину для учнів дев’ятого класу Машівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів на тему «Юридична відповідальність неповнолітніх».20.02.2016 lektsiya mash 1

Під час лекції фахівець бюро розповів учням про особливості притягнення неповнолітніх до цивільної, адміністративної та кримінальної відповідальності та застосування примусових заходів виховного характеру.

Цього ж дня Максим Дворовенко зустрівся з директором Машівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів Зоєю Гальченко. Керівник бюро поінформував про систему безоплатної правової допомоги та звернув особливу увагу на надання правової допомоги дітям, дітям-сиротам та дітям, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї.

Також в результаті зустрічі сторони обговорили подальшу співпрацю в напрямку правового виховання підростаючого покоління та домовились про проведення право просвітницьких заходів для учнів Машівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів.

21 лютого 2017 року працівниками Кременчуцького місцевого центру проведено семінар для безробітних на тему: “Права та обов’язки роботодавців та безробітних”.

Під час виступу Світлана Терещенко ознайомила присутніх із законодавством України у сфері регулювання трудових правовідносин: Кодексом Законів про працю України, Законами України “Про зайнятість населення”, “Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності”, “Про соціальний діалог”.21022017seminarCZ2

Начальник відділу зазначила, якими правами та обов’язками користуються зареєстровані  безробітні, а саме: право на одержання послуг з пошуку підходящої роботи та сприяння у працевлаштуванні, на матеріальне забезпечення на випадок безробіття, обов’язок здійснювати активний пошук роботи, зокрема, взяття участі у конкурсних доборах роботодавців, інформувати працівників Державної служби зайнятості про обставини, які впливають на умови виплати допомоги по безробіттю. Також учасників семінару ознайомлено з правами та обов’язками роботодавця по відношенню до  працівників, зокрема: проводити добір працівників безпосередньо або за допомогою Державної служби зайнятості, проводити співбесіди з кандидатами на працевлаштування, брати участь в організації та проведенні громадських робіт, інших робіт тимчасового характеру, право вимагати від працівника дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, застосовувати працю іноземців та осіб без громадянства, обов’язок забезпечувати гідні умови праці, вживати заходів для запобігання масовим вивільненням працівників; заборона роботодавцю використовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, висувати будь-які дискримінаційні вимоги в оголошеннях про роботу та під час добору працівників.

Окремо було наголошено на діяльності професійних спілок та їх об’єднань у забезпеченні зайнятості населення згідно Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”, а саме: участь у розробленні проектів актів законодавства з питань зайнятості населення, здійснення контролю за дотриманням законодавства про працю, ведення колективних переговорів та укладання колективних договорів і угод, розроблення заходів щодо соціального захисту працівників, які вивільняються з підприємств.

По завершенні заходу присутнім була надана інформація про діяльність Кременчуцького місцевого центру, яка спрямована на забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Другого  полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Європейська 37/40. Другий місцевий центр поширює свою діяльність на Шевченківський та Київський райони м. Полтава.

Нагадуємо, Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54; тел.: (05366) 3-00-38. Кременчуцький місцевий центр поширює свою діяльність на м. Кременчук та Кременчуцький район.

Карлівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54-А, тел. (05346) 26-3-10.

Великобагачанське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. В.Багачка, вул. Леніна, 19-А, тел. (05345) 91-426.

Гадяцьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5  тел. (05354) 3-25-05.

Чутівське бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Чутове, вул. Набережна, 15, тел. (05347) 9-10-23.

Лохвицьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лохвиця, вул. Перемоги, 6,  тел. (05356) 3-14-05.

Шишацьке бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Шишаки, вул. Партизанська, 2, тел. (05352) 9-24-13.

Машівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Машівка, вул. Незалежності, тел.: (05364) 9-14-11.