назад

Правопросвітництво в Центрах зайнятості: роз’яснення наслідків неофіційного працевлаштування

IMG 1743 новый размерЗ метою забезпечення реалізації права громадян на доступну безоплатну правову допомогу та вирішення проблемних питань, протягом тижня працівники Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Турійського бюро правової допомоги взяли участь у правопросвітницьких семінарах у Ковельському міськрайонному та Турійському районному центрах зайнятості.

Семінари відвідало 25 осіб. В ході спілкування фахівці системи БПД наголосили на тому, що останнім часом дуже часто доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без офіційного оформлення трудових відносин, тобто нелегальної зайнятості. Насамперед від цього страждає саме особа, яка погоджується на таку працю.IMG 1752 новый размер

З-поміж негативних наслідків відсутності належного оформлення трудових відносин для працівника можна виділити наступні:

– неможливість реалізації та захисту трудових та соціальних прав працівників;
– відсутність гарантованої виплати заробітної плати на законодавчо встановленому рівні;
– неможливість реалізації права на щорічні, додаткові та соціальні відпустки;
– відсутність виплат з приводу тимчасової непрацездатності;
– відсутність страхових виплат у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням;
– втрата трудового стажу;
– втрата страхового стажу для отримання пенсії.

IMG 4711 новый размер
Учасникам семінарів розповіли про систему безоплатної правової допомоги в Україні. Роз’яснили принципи надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, які правові послуги включає кожна з них, хто є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, який порядок звернення за її наданням. Присутніх на заходах поінформували про те, що 05 січня 2017 року набрали чинності зміни, внесені до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які стосуються розширення кола осіб, котрі мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.
Фахівці системи БПД повідомили присутнім, що з метою забезпечення доступності правової допомоги в Турійському районному та Ковельському міськрайонному центрах зайнятості діють дистанційні пункти консультування.

Довідково:
Ковельский місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Ковель, вул. С. Бандери, 5, тел. (03352) 5-30-63, e-mail: kovel.volyn@legalaid.lt.ua
Турійське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Турійськ, вул. Луцька, 23, тел. (03363) 2-23-86 (пн–пт з 9:00 до 18:00).