назад

Правопросвітництво від Регіонального центру: де можна отримати безоплатну правову допомогу

gol

Підвищення правової обізнаності громадян – одне з найважливіших завдань системи безоплатної правової допомоги. Таким чином, правопросвітництво посідає першочергове місце у планах діяльності центрів з надання БВПД.

Тому сьогодні, 16 травня, директор Регіонального центру Василь Овдіюк провів семінар з працівниками Головного управління статистики у Рівненській області. 


Василь Овдіюк розповів про діяльність системи безоплатної правової допомоги: від початку її заснування у 2013 році і до сьогодні. Директор РЦ він акцентував увагу присутніх на діяльності центрів з надання БВПД, детально зупинившись на функціонуванні Регіональних центрів, які надають допомогу у кримінальних провадженнях.


1

Також він звернув на такому важливому питанні, як розширення доступу громадян до безоплатної правової допомоги. Зокрема, з цією метою у липні 2015 року розпочали свою роботу місцеві центри з надання БВПД, а з 1 вересня 2016 року – бюро правової допомоги.

2

Окрему увагу директор Регіонального центру звернув на прийнятий Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Так, право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали внутрішньо переміщені особи та особи, які раніше лише претендували на отримання такого статусу. Така ж соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, БВПД ветеранам війни, зокрема, учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

3

Також Василь Овдіюк зазначив, що з початку 2017 року до центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги звернулися близько 5 тисяч жителів Рівненської області.

Довідково: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).