назад

Правопросвітництво, яке посідає провідне місце в роботі бюро правової допомоги

гол

Проведення різнопланових правопросвітницьких заходів, спрямованих на підвищення правової обізнаності та освіченості громадян, а також розширення доступу громадян до безоплатної правової допомоги, – це пріоритетний напрямок діяльності системи надання БПД Рівненщини.

Тому днями фахівець Корецького бюро правової допомоги Владислав Майстренко, перебуваючи у с. Головниця, відвідав Головницьку ЗОШ, де провів урок на правову тематику для учнів 7-10 класів.

Під час заходу школярі дізналися багато цікавого щодо кримінальної й адміністративної відповідальності неповнолітніх, протидії правопорушень, кримінальної відповідальності, правильного спілкування з правоохоронцями та поведінку у громадських місцях.

Також правник взяв участь у роботі мобільного пункту консультування у приміщенні Головницької сільської ради. Під час прийому громадян місцеві жителі мали змогу отримати юридичні консультації з питань, що найбільше їх турбують, зокрема, щодо сімейних, трудових, спадкових, цивільних та адміністративних справ.

1

Окрім того, фахівець Корецького бюро правової допомоги провів прийом громадян у приміщенні Корецького районного центру зайнятості. Правник консультував безробітних громадян з питань порядку отримання спадкового майна за законом, працевлаштування неповнолітніх осіб, переліку документів для отримання субсидії у 2018 році, отримання земельної ділянки учасниками АТО тощо. Також Владислав Майстренко проінформував відвідувачів центру зайнятості про діяльність системи безоплатної правової допомоги, категорії осіб, які за законом мають право на БВПД.

2

Тим часом на виконання Меморандуму про співпрацю між Координаційним центром з надання правової допомоги та Державною службою зайнятості фахівець Гощанського бюро правової допомоги Вадим Гупалюк провів семінар у районному центрі зайнятості на тему правових аспектів прийняття спадщини.

3

Під час заходу правник розповів присутнім про порядок, механізм, правові підстави та терміни прийняття спадщини, а також про систему безоплатної правової допомоги в Україні, діяльність бюро правової допомоги та категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, а також про реалізацію національного правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», який має на меті покращити обізнаність українців про їхні права.

Після цього безробітні громадяни отримали правові консультації під час роботи мобільного пункту консультування. Клієнтів переважно цікавили питання виправлення помилки у документах, надання житлових субсидій та виділення земельних ділянок учасникам АТО.

Окрім того, у рамках мобільного пункту консультування Вадим Гупалюк провів прийом громадян на території Воскодавської сільської ради. Місцеві жителі зверталися з питань збільшення розміру аліментів, порядку розірвання шлюбу, спадкування майна за законом, вирішення земельних спорів.

4

Важливо, що з метою розширення доступу до БПД та забезпечення нею усіх вразливих категорій громадян Сергій Дубич взяв участь у роботі дистанційних пунктів консультування у Тучинському геріатричному пансіонаті та Тучинській школі-інтернат, надаючи правові роз’яснення та консультації тим, хто перебуває у цих закладах.

Тим часом у Радивилівському районному суді відбувся день відкритих дверей для школярів Немирівської ЗОШ, участь у якому взяла керівник Радивилівського бюро правової допомоги Марія Поволоцька. Учням розповіли про роботу суду та його апарату, а також про діяльність системи безоплатної правової допомоги.

5

Для обговорення питань щодо поділу спільного майна подружжя керівник Рівненського бюро правової допомоги Ілона Куль відвідала смт Клевань, де провела зустріч з місцевими жителями. Так, правник роз’яснила, що майно, яке належить подружжю на праві спільної сумісної власності, може бути поділене між сторонами. Загальна ідея поділу майна полягає у припиненні режиму спільності й виникненні на його основі режиму роздільності майна. Кожен із подружжя після поділу майна стає власником тієї чи іншої речі або сукупності речей і не пов’язує свої дії щодо володіння, користування та розпорядження майном з іншим із подружжя.

6

Начальник Дубенського бюро правової допомоги Анатолій Андріюк продовжив роботу мобільного пункту консультування на території Гірницької сільської ради Дубенського району. Так, за юридичними консультаціями місцеві жителі звернулися з питаннями, що стосувалися порядку розірвання шлюбу в судовому порядку, порядку видачі судового наказу про стягнення аліментів на дитину, порядку реєстрації неповнолітньої дитини в житловому приміщенні, переліку документів, які необхідні при оформленні житлової субсидії, підстав та порядку внесення змін у договір оренди земельної ділянки, а також щодо правових підстав надання безоплатної вторинної правової допомоги.

7

Також варто зазначити, що Дубенське бюро правової допомоги активно співпрацює з Дубенським міськрайонним центром зайнятості. Два рази на місяць працівники бюро організовують проведення дистанційного пункту консультування громадян, а також беруть активну участь в семінарах та круглих столах. Тому нещодавно у центрі зайнятості відбувся інформаційний семінар на тему «Легальна зайнятість», участь у якому взяла фахівець Дубенського бюро правової допомоги Людмила Юхимчук.

8

Правник, зокрема, роз’яснила поняття первинної та вторинної правової допомоги, перерахувала категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Окрім того, ознайомила зареєстрованих безробітних, які в подальшому стануть працівниками, з чинним законодавством про працю та правами працівників.

Окрім того, з метою залучення до співпраці стейкхолдерів та розвитку мережі партнерів керівник Острозького бюро правової допомоги Микола Шаповал обговорив з працівниками Острозького відділення ПАТ «НАСК «ОРАНТА» перспективи подальшої співпраці.

9

Представники страхової компанії звернули увагу на те, що в ході їх роботи багато людей цікавляться не тільки питаннями оформлення страхових документів та полісів цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів, страхування нерухомості, життя та здоров’я тощо, а й іншими правовими питаннями, які не входять у сферу страхової діяльності, через що працівники не можуть надати відповідні консультації. Саме тому, налагодження співпраці з бюро правової допомоги є важливим аспектом у наданні широкого спектру послуг та сприятиме залученню широкого кола клієнтів компанії. Учасники зустрічі зазначили, що налагодження подальшої співпраці є досягненням обох сторін та сприятиме задоволенню потреб громадян у правовій допомозі, у тому числі і у разі настання страхового випадку, а також і з інших питань.

Довідково. Рівненський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 26-08-40, 097-313-20-44. Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).

Гощанське бюро правової допомоги: смт. Гоща, вул. Незалежності, 20, тел. (03650) 21-650.

Дубенське бюро правової допомоги: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, тел. (0365) 62-10-08.

Здолбунівське бюро правової допомоги: м. Здолбунів, вул. Пушкіна, 44, тел. (03652) 20-808.

Корецьке бюро правової допомоги: м. Корець, вул. Київська, 37, тел. (03651) 20-108.

Костопільське бюро правової допомоги: м. Костопіль, вул. Сарненська, 24а, тел. (03657) 21-113.

Млинівське бюро правової допомоги: смт Млинів, вул. Поліщука, 18, (поруч з центром зайнятості). Тел.: (03659) 6-50-75, (068) 371-11-42, (099) 168-51-93.

Острозьке бюро правової допомоги: м. Острог, вул. Незалежності, 9, тел. (03654) 22-040.

Радивилівське бюро правової допомоги: м. Радивилів, вул. Кременецька, 52. Тел.: (03633) 4-13-44, (068) 371-16-69, (099) 138-47-05.

Рівненське бюро правової допомоги: м. Рівне, вул. Соборна, 195, (0362) 68-40-05.