назад

Правопросвітництво з питань пільг, прав та соціальних гарантій військовослужбовців

IMG 9156Держава забезпечує соціальний захист громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях, а також членів їхніх сімей. Закон передбачає різний рівень соціального захисту залежно від особливого виду службової діяльності, статусу в суспільстві, військовому середовищі.

Для повної реалізації, відповідно до свого соціального статусу, військовослужбовці, учасники бойових дій, учасники війни, інваліди війни, члени сім’ї загиблого (померлого) чи зниклого безвісти під час проходження військової служби повинні бути обізнаними з наданими їм правовими і соціальними гарантіями, своєчасно отримувати роз’яснення положень норм діючого законодавства, внесених змін або прийнятих нових актів. Тобто військовослужбовці потребують проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед них з питань пільг, прав та соціальних гарантій, механізмів та шляхів їх набуття й отримання.

У приміщені Запорізького зонального відділу Військової служби правопорядку у Збройних Силах України 14 червня 2019 року відбувся правоосвітній IMG 9154захід на тему: «Соціальні права військовослужбовців: порядок їх реалізації та захисту». Лекцію з військовослужбовцями, левова частина з яких має статус учасників АТО, провели працівники Регіонального центру з надання безоплатної  вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, а саме  начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги вищезазначеного Регіонального центру Володимир Антонцев та головний спеціаліст відділу комунікацій та правопросвітництва в Запорізькій області Регіонального центру Ірина Пісецька.

Спеціаліст розповіла, що Законом  України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачені соціально-правові гарантії щодо отримання знижки на квартплату, комунальні послуги (газ, електрика, опалення, вода), безкоштовного медичного та санаторно-курортного забезпечення, першочергового забезпечення житлом, земельною ділянкою, вступу до житлового кооперативу, отримання позики на будівництво,  права на позаконкурсний вступ до вищих навчальних закладів та інших передбачених законом пільг.  Ірина Пісецька роз’яснювала порядки реалізації наданих  військовослужбовцям відповідних пільг та відновлення у випадку порушення їх прав.

Володимир Антонцев ознайомив присутніх з нормами Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».  Проінформував військовослужбовців про те що ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” мають право на безоплатну вторинну правову допомогу на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті  13 Закону «Про безоплатну правову допомогу» ( на захист; на здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; на складення документів процесуального характеру).

Також Володимир Антонцев нагадав що військовослужбовці учасники бойових дій, учасники війни, інваліди війни мають право на безоплатну первинну допомогу, яка включає таки види правових послуг:

1) надання правової інформації;

2) надання консультацій і роз’яснень з правових питань;

3) складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

4) надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Запропонував військовослужбовцям звертатися зі своїми проблемами правового характеру до місцевих центрів безоплатної вторинної правової допомоги Запорізької області.

В свою чергу, помічник начальника відділу з правової роботи Запорізького зонального відділу Військової служби правопорядку Марія Яланська зазначила що з відповідною військовою частиною і місцевими центрами безоплатної вторинної правової допомоги Запорізької області налагоджено співпрацю та навела приклади успішного вирішення правових питань військовослужбовців.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги  0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).