назад

Правопросвітництво заради світлого майбутнього

33Нажаль, сьогодні злочинність неповнолітніх дедалі частіше привертає до себе увагу – це зумовлено тим, що неповнолітні завжди визнавалися злочинцями особливого роду і становили одну з найбільш кримінально уражених верств населення.

       Найпоширенішим злочином серед підлітків залишаються злочини проти майна: крадіжки, пограбування, вимагання або шахрайство – у групі підлітків 16-17 років на них припадає приблизно три чверті всіх випадків порушення закону, а в групі підлітків від 14 до 15 років – переважна більшість злочинів відбувалися саме проти чужого майна.

       Також, спираючись на статистичні данні, можна констатувати, що юні злочинці стали жорстокішими: з кожним роком збільшується кількість нападів із заподіянням шкоди здоров’ю або життю людей.

       Аби убезпечити підростаюче покоління від скоєння проступків, за які буде соромно впродовж усього життя, фахівці Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги прочитали учням Мелітопольської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №25 лекцію на тему «Кримінальна відповідальність неповнолітніх».

       Слухачі дізналися, що кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до часу вчинення злочину виповнилось 16 років, а також, що до кримінальної відповідальності за низку тяжких злочинів можуть бути притягнуті й неповнолітні особи у віці від 14 до 16 років. До цих беззаконних вчинків відносяться умисне вбивство, посягання на життя державного чи громадського діяча, працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця, судді, народного засідателя чи присяжного у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя, захисника чи представника особи у зв’язку з діяльністю, пов’язаною з наданням правової допомоги, представника іноземної держави, умисне тяжке тілесне ушкодження, умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, диверсію, бандитизм, терористичний акт, захоплення заручників, зґвалтування, насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, крадіжку, грабіж, розбій, умисне знищення або пошкодження майна, пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів, угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна, незаконне заволодіння транспортним засобом або хуліганство.big-0001-003-Delinkventnoe-povedenie

       Неповнолітній, який вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості, може бути звільнений судом від покарання, якщо буде визнано, що внаслідок щирого каяття та подальшої бездоганної поведінки він на момент винесення вироку не потребує застосування покарання.

       Також до відома школярів було доведено, що згідно з ст.98 Кримінального кодексу України до неповнолітніх, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі основні види покарань:

– штраф;

– громадські роботи;

– виправні роботи;

– арешт;

– позбавлення волі на певний строк.

       Хлопці та дівчата дізналися, що при призначенні покарання неповнолітньому суд, крім загальних засад призначення покарання, обставин, які пом’якшують або обтяжують покарання, враховує умови його життя та виховання, вплив дорослих, рівень розвідку та інші особливості особи неповнолітнього.

          Не менш значущою була інформація, що батьки не несуть кримінальну відповідальність за злочини, скоєні малолітніми та неповнолітніми дітьми, але несуть цивільну відповідальність за шкоду, заподіяну своєю дитиною, у тому числі і заподіяну у результаті злочину.

       Будемо сподіватися, що зазначена лекція мала вплив на свідомість підлітків, і статистичні показники щодо злочинності неповнолітніх, принаймні у Запорізькій області, не збільшуватимуться.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Мелітополь, вул. Вакуленчука 99, наші телефони: (0619) 43-00-58 та (09) 523-98-55