назад
29.03.19

Правова абетка для інвалідів

26 березня 2019 року в рамках інформаційної кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ», до якої долучилась система безоплатної правової допомоги, в.о. начальника відділу «Драбівське бюро правової допомоги» Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – бюро) Юлія Тарановська провела роз’яснювальну роботу серед жителів будинку для літніх людей, що знаходиться у селі Великий Хутір Драбівського району.

 

Хвороба, інвалідність та старість – це ті фактори, від яких не застрахований ніхто, і які об’єктивно перешкоджають активному суспільному життю громадян. Але це також громадяни. І як громадяни вони також мають право на вільний вибір, право заявити свою позицію про політичні симпатії та антипатії на виборах чи референдумі. Суспільство, де панує закон, має своїм обов’язком створити рівні умови для участі у виборах всіх громадян, незалежно від того, чи цей громадянин може самостійно прийти на виборчу дільницю чи ні. Незалежно від того, чи він здатний самостійно отримати виборчий бюлетень і кинути у виборчу скриньку чи ні.

   Фахівець бюро пояснила присутнім учасникам заходу, що відповідно до Закону України «Про вибори Президента України» заява виборця про бажання голосувати за місцем його перебування з доданим до неї документом (або його копією) реєструється дільничною виборчою комісією в окремому журналі, де зазначаються день і час її надходження, прізвище, ім’я, по батькові та адреса місця проживання (місця перебування) виборця. Організація голосування за місцем перебування виборця здійснюється таким чином: у передостанній день перед голосуванням виборча комісія визначає зі свого числа осіб, що будуть проводити голосування за місцем перебування виборця. Голосування виборців за місцем їх перебування організовують не менш як три члени дільничної виборчої комісії. Закон не встановлює точний час виходу на голосування з переносною скринькою, але вказує, що час має бути вибраний таким чином, щоб ці три члени комісії повернулись на дільницю приблизно за годину до закінчення голосування.

   Голосування за місцем перебування здійснюється шляхом вкидання бюлетенів у переносну скриньку. Відповідно до Закону, кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок. Процес голосування (у тому числі, видача бюлетеня) особливо не відрізняється від голосування на дільниці. Після проведення голосування за місцем перебування член дільничної виборчої комісії, який видав виборцю виборчий бюлетень, у списку виборців напроти прізвища виборця робить позначку “голосував за місцем перебування”, зазначає своє прізвище і розписується.

  Насамкінець Юлія Тарановська розповіла присутнім, що дізнатися як захистити свої права самому та підвищити власну правову свідомість, навчитись застосовувати права, гарантовані Конституцією та законами України, допоможе Всеукраїнський правопросвітницький проект «Я маю право!», започаткований Міністерством юстиції та надала інформаційні матеріали та буклети з різних правових питань.

   Під час проведення заходу були поширені буклети проекту «Я МАЮ ПРАВО!», а також інформаційні матеріали про безоплатну правову допомогу.